En extremröst är bara en SL-biljett bort.

Politik. Det har väl knappt undgått någon hur den nya pengatvättregleringen från EU missar målet och mest skapar problem för helt vanliga personer utan någon önskan eller något behov av att tvätta pengar. Totalregistrering av varenda sms-betalning kanske försvårar för alla som tvättar pengar via sms-köp av chokladkakor i selecta-maskiner, men det känns som att man missar målet lite. Eller var poängen att se till att göra det ofantligt mycket krångligare att åka kollektivt?

Det här får mig att tänka lite. Vilket ansvar har egentligen politiker med sina beslut? Var det någon som ens tänkte på bussresenärer när man började diskutera hur det skulle bli krångligare för den organiserade brottsligheten att få sina svarta pengar att bli vita? Kanske det helt enkelt är så att det är svårt att inse konsekvenserna av beslut man fattar, i alla fall när man fattar beslut på den nivån. Förmodligen är det så. Innebär det att politiker kan svära sig fria från ansvar för det som de inte kunde förutse?

De som snart ska försöka sig på att köpa en biljett till tunnelbanan kommer nog att svära lite när man inser att det inte riktigt går som man vill. Det kommer att generera massa bad will för SL och andra som använder sms som betalningsmedel, och det enda de kan göra är att hänvisa till ett ansiktslöst EU-direktiv. Där någonstans kommer möjligheten att utkräva ansvar att dö ut. Det generella föraktet mot politiker kommer att öka, och det kommer främst påverka inrikespolitiken. För det är här som ansvar utkrävs, oavsett om det är i EU eller riksdagen beslutet fattas. När politikerföraktet ökar, när väljarna känner sig hopplösa och överkörda av en maktelit som inte lyssnar på dem så gynnas extrempartier.

Är det verkligen ett ansvar vi vill att politiker ska kunna svära sig fria från?

Bookmark the permalink.

2 Responses to En extremröst är bara en SL-biljett bort.

  1. Det ansiktslösa EU-direktivet talar inte om i detalj hur det skall inplementeras utan det är våra “uttollkare” här hemma som gjort den knasiga tolkningen.

    Vore intressant ifall ex-vis SL skulle våga sig på att göra en annorlunda tolkning, som att man ex-vis bortse från betalningar under en viss nivå, som ex-vis 500 kr/månad/person.

    Med andra ord krävs det lite ryggrad från våra beslutsfattare, för att det skall komma ändringar till stånd.

    Var med om en liknande historia när ROHS-direktivet skulle införas. Då plockades det bort mängder med byggsatser inom elektronik, som troddes inte klara ROHS-direktivet. Jag ifrågasatte detta. Efter mycket och men så ändrades den kansiga tolkningen.

    Jag fimpar nu SMS-betalningar helt och hållet av detta skäl som du beskriver.

  2. Sverige brukar ju ofta, tyvärr, ta i så vi spricker när nya EU-direktiv ska införas. Sen vad det beror på kan man ju diskutera länge. Dock tror jag att det inte spelar så stor roll vad SL gör för tolkning, för de kommer kunna skylla ifrån sig i alla fall. EU-direktiv är helt enkelt tacksamma för de som inte vill ta ansvar.