Trygghet, säkerhet och besvär

Demokrati. Jag finner egentligen inte superlativ nog för att beskriva den nuvarande situationen. När jag har pratat med folk om varför jag har aktiverat mig som jag har gjort har de oftast avfärdat integritetsdebatten med meningar som “men det är ju ingen fara här”, eller “men tecknen kommer ju synas lång väg innan det händer”. Svenskar har helt enkelt alltid varit så säkra på att vi är säkra. Och levt i den naiva tron på att vi här skulle vara befriade från maktkorruption, svågerpolitik och lobbyister. För det är bara sånt som händer utomlands.

Jag undrar om den senaste tidens händelser är tillräckliga för att driva dem över kanten.

Tyvärr tror jag inte det.

Anledningen till det är skrämmande enkel. Svenskar är nämligen säkra på att vi är säkre, och dessutom lever i någon naiv tro om att vi är lite bättre än andra. Vårt system är orubbligt. När allt kommer till kritan så är stabilitet och säkerhet det som styr svenskarnas intressen, så det som händer just nu oroar nog hemma i stugorna. Tyvärr av helt fel anledningar.

För när fasaderna rämnar på de politiska ansiktena och våra folkvalda gång på gång sitter med skägget i brevlådan så blundar svenskarna. Håller för öronen och sjunger “lalalalalala”. Det stämmer nämligen inte överens med vår bild av vårt system, och det är på tok för jobbigt att behöva ändra på vår bild. Alltså gör vi allt för att den ska stämma med det som händer. Och då får vi blunda en hel del.

Så den förändring vi kommer att uppleva här kommer inte drivas av svenska intressen. Förändringen kommer bara att komma när trycket utifrån blir för stort. Något nyval kommer det definitivt inte att bli tal om, den politiska stabiliteten är på tok för viktig för att sossarna skulle riskera något sånt. De enda jag kan se skulle gå för ett sånt alternativ är v och sd. Kanske inte de mest troliga parhästarna i vår riksdag.

Men jag försöker inte säga att loppet är kört. Långt ifrån. Jag ville bara påpeka vilka utmaningar vi har. För det är svårt att väcka svenskarnas intresse för demokratifrågor. Hur stora de än är. Att övertyga ett folk som levt i fred och frid i över 200 år om att vårt samhälle är hotat är ingen lätt uppgift, framför allt när livet går på som vanligt, och vi dessutom fick 30kr mer i månaden tack vare den senaste skattesänkningen. Vi upplever inget hot mot vår livsstil. Eller snarare är alla demokratikämpar ett större hot, eftersom att ta ställning för demokrati och frihet på kort sikt gör livet lite obekvämare.

Nu är det upp till oss att visa att det är värt besväret.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Bookmark the permalink.

4 Responses to Trygghet, säkerhet och besvär

 1. Pingback: Tweets that mention Trygghet, säkerhet och besvär @ Tomas Sida -- Topsy.com

 2. OlofB says:

  Tack för fin läsning!

  Visst skyddas det civila samhället av en tunn fernissa..? Hade jag trott på dig om du berättat att VISA skulle bedöma vad som är illegalt och utifrån det blockera donationer till Wikileaks om du berättat det för mig för ett år sedan? Jag tvivlar.

  Den där beskrivningen av “sömnen” gemene man har här i Sverige, “säkra på att vi är säkra”, påminner mig om ett mentalt fenomen jag läste om nyligen.

  Det gick ungefär ut på att de allra flesta i samhället bär på en “bild” av hur samhället fungerar – en begreppsapparat som är ett slags förklaringsverktyg för skeenden runtomkring.

  När någon ifrågasätter dessa grundläggande begrepp anses de vara galna. För dessa antaganden om hur saker och ting ligger till är så invanda, att när de ifrågasätts kan den utfrågade inte förklara poängen med dem.

  Jag tror vi är på väg igenom en sådan fas just nu, där de som ifrågasätter de grundläggande behoven, metoderna och möjligheterna i samhället puttas ut – eftersom de gör vardagslivet lite obekvämare.

  Ska försöka komma på vad det där begreppet var också! :)

 3. Det låter som du pratar om paradigmer. Ett oerhört intressant ämne, man kanske borde skriva något om det.

 4. ThomasE says:

  Du sätter fingret på något som gjort mig matt de senaste året. Jag önskar bara att du skulle berättat vad lösningen är! :-P