För EU:s höga höns verkar demokratin vara ett hinder

EU. Att det finns ett demokratiskt underskott inom EU är ju inte direkt någon nyhet, och det är en fråga som i dagarna är extra aktuell. I morgon går nämligen irländarna till valurnorna, igen. Förhoppningsvis för att rösta nej, igen. Så att vi får en ny folkomröstning på Irland i februari, allt enligt den Wallströmska logiken.

Att sedan kommisionen dessutom, i strid med både irländsk lag och EU:s policys, lägger sig i folkomröstningen genom att sprida propaganda och köpa annonser är helt uppåt väggarna, men tyvärr slutar det inte där. Wallström kommer också med rena hitte-på-argument som hon inte tänker försvara förrän efter omröstningen. Det är demokrati på EU-vis. Synd att inte vi får rösta, men vi kan i alla fall visa irländarna att de inte är så ensamma som vissa vill påstå.

Nu slutar det inte där dock. För mitt i denna oerhört intressanta slutspurt så sitter en grupp parlamentariker och förhandlar med ministerrådet om telekompaketet. Och för att inte folk ska kunna säga vad de tycker om det bud ministerrådt har gett så har de hemligstämplat det! Det är så att man bågnar. Sen hjälper det nog inte, för saker tenderar att läcka ändå (utom från FRA då så klart), och det verkar som att ministerrådet är ganska nedgrävna i sin ställning. 138:an ska bort, en ny formulering ska in, och parlamentet ska be om ursäkt! Be om ursäkt! Det högsta folkvalda organet inom EU ska alltså be om ursäkt för att det har utövat sin lagstadgade makt?! I förlängningen innebär alltså det att vi medborgare måste be ministrarna om ursäkt för att vi har mage att välja representanter som faktiskt lägger sig i. Vi borde veta hut!

Det är i alla fall skönt att det så snart efter valet visar sig att en röst på Piratpartiet var allt annat än bortkastad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Bookmark the permalink.

3 Responses to För EU:s höga höns verkar demokratin vara ett hinder

 1. Jag ångrar absolut inte min röst iaf… skrämmande vad som sker…

 2. Tigger says:

  Det är så att man blir förbannad… Margot är en idiot och inskolad i EU, EU har ALDRIG varit demokratiskt, kommer aldrig att bli det heller, ända sen Stål och kol unionen som var till för att monitorera just kol och stål produktionerna i Tyskland respektive Frankrike och så vidare. Med en icke demokratisk grund och bakgrund, kan inte det som bres på på toppen bli annat än diktatoriskt….

  EU har ALLTID varit “Gör som vi säger och säger ni nej kommer vi att upprepa frågan tills ni säger JA till samma sak, men med annan formulering”

  Titta bara på telekom paketet och dess tillägg 138…..

  P.S det Margot säger är, väljarna KAN inte bli av med fördraget för det är redan spikat och klart i EU, allt annat är bara fasad och teater….

 3. farmogun says:

  Vi kan tycka vad vi vill om beslutsordningen, men den är enligt regelverket – antagligen för att man inte ska kunna “kuppa” igenom saker. Men, jag håller med om att det är bra magstarkt av Ministerrådet att kräva en ursäkt för att det folkvalda Parlamentet visar att de förstått att de måste företräda folkviljan.
  Förmodligen är MR irriterat då man vet att Parlamentets förlikningsförhandlare kan stjälpa hela uppgörelsen om MR inte är berett att ge med sig. Men förhandling är alltid förhandling – därför måste vi komma med glada tillrop till de tre förhandlarna så att de orkar stå på sig.