Kamerorna når in i hemmen

Övervakningssamhället. I övervakningens hemland, Storbritanien, har nu övervakningskamerorna flyttat in i hemmen (Opassande, Badlands Hyena, HAX).

Egentligen är det väl ingen som är överaskad. Och det är ju inte som att det drabbar någon som inte har problem, eller hur var det nu? För det är ju bara de 20000(!) familjer som sköter sig sämst som ska övervakas. Så att de äter ordentligt(!), skickar sina barn till skolan och inte super och slåss. Dessutom ska det komma hem säkerhetsvakter och göra kontroller då och då.

Man kan ju tro att oppositionen skulle gå i taket, men det enda de säger är “much too little, much too late”.

Till saken hör att denna typ av övervakning bevisades vara misslyckad redan 2008, när man experimenterade med detta i mindre skala.

Fast det som skrämmer mig är ändå att man ens tänker tanken att sätta upp statliga övervakningskameror i någons hem. Det spelar ingen roll vad de har gjort, staten har inget i deras hem att göra. Att berövas så stor del av sitt privatliv borde vara något som är reserverat för fängelsen, och uppenarligen har dessa famlijer inte gjort något så grovt brott eftersom de inte är berövade sin frihet. Dessutom så har minister Balls mage att kalla det att man ger familjerna stöd, när det enbart handlar om statlig kontroll.

Tyvärr ser inte politikerna vad det är de gör när de inför lagar som denna. Att ha statligt sanktionerad övervakning av privata hem är så långt över gränsen att man inte ens ser den längre. Lyckligtis är vi inte där i Sverige. Än. Tyvärr har de Europeiska länderna visat på ett skrämmande initiativ att ta efter varandra i dessa frågor, så vi är nog tyvärr inte så långt från ett liknande förslag här.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , ,

Bookmark the permalink.

3 Responses to Kamerorna når in i hemmen

 1. X says:

  Låter bekant?

  Först hämtade de kommunisterna, men jag gjorde inget, för jag var inte kommunist.
  Sen hämtade de de fackanslutna, men jag gjorde inget, för jag var inte facklig.
  Sen hämtade de judarna, men jag gjorde inget, för jag var inte jude.
  Sen hämtade de mig.. Och då fanns ingen kvar som kunde göra något.

  Man kanske borde lägga till en rad? “och jag som trodde mitt rena mjöl skulle skydda mig.”

 2. Pingback: Kameraövervakning och antisocialt beteend « Jan Lindgren

 3. Pingback: Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Var ställer man sig i kö?