Så det blev de gröna.

EU. Idag tillkännagavs gruppen som Piratpartiet ska tillhöra i EU-parlamentet. Det blev Gröna/EFA-gruppen (DN, SvD). Detta efter förhandlande med grupper åt både höger och vänster, vilket tydligt visar på pp:s blocköverskridande politik. HAX gör en bra genomgång om vad som har lett fram till beslutet.

Mina egna tankar kring det hela är nog ganska lika många andras. För det första är jag nöjd med dealen vi har fått. Piratpratiet har fått oerhört mycket av gruppen för att bara komma med en ledamot,det ska vi vara riktigt nöjda med. Sedan var det också viktigt att vi inte behöver vara med i det europeiska gröna partiet (paraplyorganisationen), för det hade tagit bort vår oberoende stämpel (detta var en av de största invändningarna jag hade mot den gröna gruppen tidigare). I övrigt tycker jag det är svårt att utvärdera vad grupptillhörigheten kommer att ge tycker jag, det blir mer av att vänta och se. Dock tror jag att utgångsläget är bra, och det kommer att bli en intressant tid i parlamentet.

Det kommer också en hel del spekulationer kring vad som händer i rikspolitiken. Kommer vi att börja samarbeta med miljöpartiet där också? Själv tycker jag frågan visar på att man inte ser skillnad mellan EU-parlamentet och riksdagen, ungefär som när SvT visade blockfördelningen av rösterna i EU-valet. Det spelar ju absolut ingen roll, eftersom det råder andra grupperingar och andra allianser i EU än i Sverige. Den gröna gruppen i EU-parlamentet kan inte jämnställas med Mp här i Sverige, utan den politik vi har fört i riksdebatten kommer att fortsätta föras. Sen kan man i och för sig ställa sig frågandes till Peter Erikssons kommentar om att de aldrig skulle samarbeta med pp eftersom vi inte är ett grönt parti. Vi får välse vad som händer när pp blir vågmästare…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Bookmark the permalink.

Comments are closed.