Urvattning på väg?

FRA. Rick Falkvinge rapporterar om möjligt fulspel i FRA-debatten. I stället för att motionera om att riva upp lagen så finns risken att motionen ska ge regeringen i uppdrag att se över hur man ska göra för att få lagen uppriven. Vi kan ju gissa hur mycket energi Tolgfors skulle lägga på det. En bra genomgång över de skillnaderna på förslagen görs av Scaber Nestor.

Att lägga ett förslag som gör att regeringen ändå kan koppla in kablarna, och som gör att man kan ignorera det hela fram till långt efter valet är en farlig situation, och tyvärr tror jag att det kan tilltala oppositionen också. Det skulle nämligen göra att man slapp den delen av integritetsdebatten i valrörelsen eftersom man kunde hänvisa till att man faktiskt gett regringen uppdraget att se äver upprivningen. En friskrivning som innebär att de slipper reagera, och som innebär att de ger de förhatliga piraterna färre angreppsvägar.

Som Rick skriver är det viktigt att rätt motion kommer upp i riksdagen, för vi måste få ledamöterna att bekänna färg. Det brukar oftast visa sig att färgen är ganska genomskinlig…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Skulle FRA kunnat stoppa rånet?

Lex Orwell. Ingen har väl kunnat undgå att höra om det spektakulära rånet mot värdedepån i Västberga. Att jag inte hörde något när det hände är nästan lika spektakulärt eftersom jag bor ett stenkast därifrån, fast å andra sidan ligger söderortspolisen ännu närmre och det verkar ju inte ha hjälpt. Min ursäkt är att jag sov.

Det proffesionella sätt som rånet genomfördes på är på många sätt skrämmande, och de svenska myndigheternas tafatthet är som vanligt öronbedövande. För hur kunde en oannonserad helikopter få flyga runt i Stockholm? Svaret är enkelt, ingen brydde sig. Åsidosatta system och dåliga rutiner gjorde att trots att man kunde följa ett oidentifierat flygplan på väg mot Stockholm så vidtogs inga åtgärder.

Sen säger de att FRA är nödvändiga för att kunna stoppa terrorattentat.

För vad hade hänt om helikoptern hade haft något annat i siktet, något mycket mer lömskt och destruktivt? Vad skulle det spela för roll om FRA snappade upp att något var på väg att ske om vi inte ens kan förhindra att helikoptrar vars syfte är okänt får flygarunt i vår huvudstad?

Det kanske är dags att börja se över vad våra pengar går till egentligen. För jag tror att vi stoppar fler terrorister (för det var väl FRA:s syfta nuförtiden, eller hur?) om vi har fungerande ledning och uppdaterade system för krishantering och luftövervakning. Det är dessutom åtgärder som redan görs, och som på väldigt ringa sätt gör intrång i personers privatliv.

Så ni som kritiserar Piratpartiet för att vara högljudda och bara gnälla, här kommer ett konkret förslag. Sälj FRA:s superdatorer och se till att folk inte kan flyga in helt oprovocerat över vårt rikeshuvudstad i stället. Det skulle i alla fall få mig lugnare än en superdator i händerna på Ingvar Åkesson.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Eftersom hela FRA-frågan ändå handlar om ordvrängeri

FRA. Nu har intresset för FRA börjat synas igen, inför att riksdagen ska ta ställning till det nya lagförslaget, samt motioner om att riva upp hela spektaklet. Min åsikt i det hela borde inta ha undgått någon som har läst den här bloggen. Riv upp, gör om, gör rätt.

DN:s hemsida går att läsa hur en “spionprofessor” anser att signalspaning är det kraftigaste medlet för att få tag på skurkarna.

Det som får mig att fastna för just denna artikel är det faktum att den innehåller en definition av vad signalspaning är. Nämligen “Kommunikationsspaning för att komma in i olika kretsar genom att avlyssna deras inbördes elektroniska kommunikation.”. So far so good. Jag tror inte heller att någon har något som helst problem med att detta sker. Om det finns goda skäl för det. Och om det inte sker med godtycke.

För det intressanta sker när kretsen av avlyssnade utvidgas och blir slumpmässig och godtycklig. För det är precis det som FRA:s avlyssning är. Den inkluderar all trafik som passerar Sveriges gräns, vilket man aldrig i förväg vet vad det är. Det slumpmässiga urvalet gör också att det FRA nu är beordrade att syssla med enligt ovanstående definition faktiskt inte är signalspaning.

För om signalspaning ska bedrivas mot kretsar av individer så måste man ju kunna garantera att de medel man använder kan riktas mot dessa kretsar. Det kan ju uppenbarligen inte FRA, eftersom det är slumpmässigt vad som passerar landets gränser. Som signalspaningsverktyg blir det alltså ganska meningslöst, eftersom man inte själv kan göra något urval.

Detta är förstås sant med ett undantag. För det finns en krets med människor som faktiskt har väldigt svårt att få sin kommunikation att undvika att passera Sveriges gränser. Mot denna krets går det att bedriva aktiv signalspaning enligt definitionen ovan. Mot denna krets kan det dessutom bli väldit effektivt, och man kan hitta båda brottslingar, information om politiska dissidenter, utpressningsmöjligheter mot höga politiker och tjänstemän och en massa annat också. Så det enda sättet som FRA kan bedriva aktiv signalspaning på är mot just denna krets.

Min slutsats av DN:s artikel blir således att så fort man pratar om signalspaning i samband med de nya FRA-lagarna, så pratar man om massavlyssning av alla som befinner sig i Sverige. För om det rör sig om något annat är det mer ett lotteri (dvs. om man har tur att hitta något så får man högvinsten, en klapp på huvudet från USA).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Är det inte terrorister… pt.2

Censur. Det stormar igen. Kring Ecpat. Igen. Denna gång efter ett i efterhand väldigt uppmärksammat möte mellan piratpartiet och ECPAT. Det finns mycket att säga kring efterspelet, jag tycker att sidvind gör en bra analys av läget. PP måste bli bättre på att möta lobbyorganisationer.

Detta gör dock inte att man ska låta bli att kritisera Ecpat som organisation. För även Oscar Swartz gör en intressant vinkling av mötet, både på sin blogg och på newsmill. En organisation som vill införa statligt sanktionerad censur av internet kommer alltid att vara en debattmotståndare till piratpartiet, oavsett skälet till de vill göra det. Därför är det oerhört viktigt att granska dessa organisationer och se vilka bakomliggande motiv som finns. För vad än Ecpat säger (läs mer på deras inte helt nyanserad blogg, läs också Dexions kommentar) så finns det såna. Det är ju hela meningen med en lobbyorganisation.

Jag tror inte att efterspelet är slut än, och som HAX säger så är det risk att det blir stökigt. Våra meningsmotståndare kommer kunna hävda att vi inte är politiskt mogna, eftersom bilderna uppenbarligen kunde visas för “riktiga” politiker (vilka som kunde se dessa bilder och inte må illa av dem skulle jag gärna vilja veta, för dem tänkerinte jag rösta på). Alternativt kommer vinklingen att piratpartiet är för barnporr eftersom vi inte vill censurera internet. Oavsett vad så måste vi vara beredda med motargumenten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lugnt och lyckat FnF

Freedom not Fear. Efter en något sen start så kom Freedom not Fear igång i lördags, och jag måste säga att manifestationen var lyckad, och jag uppskattar att det var runt hundra personer på plats som mest. Inte som Berlins 25000, men ändå kul att det blev en liten folksamling. Ännu roligare var det att se att större delen av den var lila. Övriga partier och sammanslutningar lyckades inte i närheten lika bra som piraterna att samla ihop sig och visa vad man stod för. Det är sånt som gör mig stolt över att vara pirat!

När jag kom fram til Sergels Torg vid 15 så var det lätt panik, men sedan ett par handlingskraftiga personer väl tagit tag i det hela så började snart det hela att komma i ordning. När Maria Wetterstrand började tala kunde man nästanbörja tro att det hela var enligt planerna. Det är skönt med folk som det händer saker kring.

Själva manifestationen gick lugnt till. Tydligen gjorde den inte det helt och hållet i Berlin. Vårt största problem var inte brutala poliser, utan regnet, som mot slutet av kvällen hotade vår ljud- och ljusanläggning. Men vi klarade oss bra, och på det hela taget är jag oerhört nöjd.

Framför allt vill jag tacka alla medlemmar i piratpartiet som tagit sig till Sergels torg för att visa att vi inte tänker acceptera fler inskränkningar på vårt privatliv.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Är det inte terrorister…

Storebrorssamhället. När det i Sverige höjs röster för en helt befängd åsiktsregistrering så har man i Storbrittanien (som vanligt!) redan tagit det hela ett steg längre. Nu måste man finnas i ett statligt register för att få skjutsa barn till en fotbollsturnering, för att få jobba med “utsatta” vuxna, för att få jobb inom vård och skola.

Alltså, man måste på heder och samvete intyga att man inte är pedofil eller pervers på annat sätt. Sedan körs detta mot brottsregister och liknande, och man räknar med att en fjärdedel av Storbrittaniens vuxna befolkning kommer att registreras på detta sätt. Är man inte registrerad väntar dryga böter.

För att förstå precis hur galen denna lag är så citerar jag DN:

Informella överenskommelser mellan föräldrar om vem som kör vem till olika evenemang kommer inte att beröras av lagen, försäkrar ISA.

Problemet är att lagen är luddig. Om en ”informell överenskommelse” blir rutin – ja, då gäller VSB. Som rutin kan gälla tre gånger på en månad, eller en gång varje månad.

Så om två föräldrar kommer överens en gång om att skjutsa barn så är det okej, men om man kommer överens om att skjutsa varannan tisdag så är det inte okej. För det inser vi ju alla att det är så mycket farligare…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,