Oskyldig tills motsatsen bevisats?

TPB. Farsen kring thepiratebay ångar på. Nu har siten tvingats ner sedan en av dess före detta(!) leverantörer hotas med vite. Nu beror detta viteshot inte på att TPB blivit fällda för något, utan för att siten har blivit stämd av amerikanska upphovsrättsorganisationer. Som Rick Falkvinge skriver i länken ovan, detta är ett rent angrepp på vår infrastruktur.

Precis som Emma är jag oroad. Inte så mycket av att sidan försvunnit ett tag, för den kommer tillbaka. Utan för att det är så lätt att böja på svenska lagar och censurera vår information. Om jag skulle stämma upphovsrättmaffian för något, skulle det innebära att alla deras filmer, all deras musik, slutade spelas? Skulle vi stänga biograferna? Kanske om jag vann, men aldrig som ett förberedande inför rättslig prövning. Stockholms tingsrätt har redan dömt tpb i denna fråga. De har redan bestämt att siten är skylidg. Så får det inte gå till i ett rättssamhälle. Fast det är klart, något sådant har vi nog inte längre.

Det är lätt att avfärda detta som en fråga som har med fildelning att göra, men det är att förminska situationen. Att stänga ner vår infrastruktur på grund av en civilrättslig stämning är något oerhört allvarligt, något som inte borde kunna få förekomma i en demokrati. Detta visar dock att våra politiker och de som ser till att de lagar politikerna skapar också efterlevs, lever i en allvarligt föråldrad världsbild. Vi måste se till att det blir ordning på det nu, och ska jag vara ärlig är jag inte säker på att vi har ett år på oss, för i september nästa år kan det redan vara för sent. Utvecklingen går på tok för fort mot ett samhälle som övervakar och censurerar det vi har tillgång till. Vi har mycket jobb framför oss.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Osäker röst!

Politik. Det brukar ofta sägas att en röst på Piratpartiet kan vara en röst på vad som helst, eftersom vi inte tar ställning i mer än en handfull frågor. Man vet helt enkelt inte vad vi kommer att rösta i övriga frågor. Skillnad är det med alla andra partier, för de har ett komplett program så man vet hur de kommer att rösta.

Som om inte Centerpartiet vore exempel nog så vill jag lyfta fram ett citat av Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly från häromdagen.

På frågan “Skulle ni då att dra tillbaka militärer från Afghanistan om ni bildar regering tillsammans?” svarar han:

-Om Vänsterpartiet får råda så blir det så. Men det kan ju också vara så att väljarna ska ha ett visst inflytande över vilket parti som ska ha mest inflytande i en ny regering. Så i vissa frågor så kanske vi ska göra upp om vilken politik regeringen ska föra först när valet är vunnet.

Ohly säger alltså rakt ut att vänstern kommer att kohandla med en del av sina frågor. Det kommer kanske inte alls att bli så att de röstar på det sättet de säger nu, utan kanske helt annorlunda. Problemet är att men inte har en aning om vilka frågor som Ohly och hans kamrater kommer att förhandla bort. Tänk om jag tycker att hemdragandet av soldater är en väldigt viktig fråga och att det bidrar till att jag röstar på västern? Tänk sen om just denna fråga blir förhandlingsmatrial? Det innebär ju att de inte borde ha fått min röst.

Jag tycker det är svagt av alla partierna som har ett komplett partiprogram. De kommer aldrig att stå upp för alla frågor, och de säger inte vilka frågor som är viktiga nog, vilka de aldrig skulle förhandla bort (jag trodde exempelvis att centern aldrig skulle förhandla med integriteten som de gick på i senaste ricksdagsvalet…). De för alltså en oehederlig politik.

Kort och gott, jag önskar att fler partier vore lika hederliga i sin politik som Piratpartiet, och öppet berättar vad de är villiga att förhandla med, och vilka frågor de kommer driva tills de stupar. För jag är inte säker på något parti, i någon fråga, utom just pp.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Prövning, eller enbat fördröjning?

IPRED. Det har nu blivit klart att Ephone överklagar tingsrättens beslut att de måste dela ut användaruppgifter om den person som via en lösenordsskyddad ftp-server delat med sig av ljudböcker (fortfarande ingen förundersökning om dataintrång dock, lustig…). Jag tycker självklart att de gör rätt, och tydligen har de fått precis den reaktionen från både kunder och allmänhet. Det är trevligt att de lyssnar på vad folk tycker, fast det vore mycket trevligare om våra politiker gjorde det.

Dessutom har det inkommit en ny ansökan om att få ut uppgifter. Denna gång är det fyra filmbolag som vill pröva lagen. Dock är deras mål sajten swetorrents, vilket ju gör det hela betydligt mer intressant, eftersom inga olagliga uppgifter ligger där (för jag klassar fortfarande inte att länka till en torrent-fil som olagligt, hur mycket tpb än blev dömda, för följden av det skulle vara så dum att det är väldigt tydligt att våra domstolar inte har tänkt längre än näsan räcker). Så det ska bli väldigt intressant att se hur denna ansökan hanteras.

Fast egentligen kan jag svara på det redan nu. Telia kommer att bli tillsagda att lämna ut uppgifterna. Någon som är beredd att sätta pengar på det motsatta? För lagen är i sig så genompolitisk att inget annat skulle accepteras av de som beställde den. Det enda som skulle få något att verkligen hända är genom att riva upp lagen, men det enda som skulle kunna förverkliga den drömmen är när piratpartiet kommer in i riksdagen. Alltså måste vi kämpa ett drygt år till och visa hur illa ställt det är.

Vår valrörelse har tydligen redan börjat!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kamerorna når in i hemmen

Övervakningssamhället. I övervakningens hemland, Storbritanien, har nu övervakningskamerorna flyttat in i hemmen (Opassande, Badlands Hyena, HAX).

Egentligen är det väl ingen som är överaskad. Och det är ju inte som att det drabbar någon som inte har problem, eller hur var det nu? För det är ju bara de 20000(!) familjer som sköter sig sämst som ska övervakas. Så att de äter ordentligt(!), skickar sina barn till skolan och inte super och slåss. Dessutom ska det komma hem säkerhetsvakter och göra kontroller då och då.

Man kan ju tro att oppositionen skulle gå i taket, men det enda de säger är “much too little, much too late”.

Till saken hör att denna typ av övervakning bevisades vara misslyckad redan 2008, när man experimenterade med detta i mindre skala.

Fast det som skrämmer mig är ändå att man ens tänker tanken att sätta upp statliga övervakningskameror i någons hem. Det spelar ingen roll vad de har gjort, staten har inget i deras hem att göra. Att berövas så stor del av sitt privatliv borde vara något som är reserverat för fängelsen, och uppenarligen har dessa famlijer inte gjort något så grovt brott eftersom de inte är berövade sin frihet. Dessutom så har minister Balls mage att kalla det att man ger familjerna stöd, när det enbart handlar om statlig kontroll.

Tyvärr ser inte politikerna vad det är de gör när de inför lagar som denna. Att ha statligt sanktionerad övervakning av privata hem är så långt över gränsen att man inte ens ser den längre. Lyckligtis är vi inte där i Sverige. Än. Tyvärr har de Europeiska länderna visat på ett skrämmande initiativ att ta efter varandra i dessa frågor, så vi är nog tyvärr inte så långt från ett liknande förslag här.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , ,