En man som förstår de nya medierna

TPB. Dagens hjälte i bloggosfären är utan konkurrens Roger Wallis. Hans vittnesmål i rättegången mot TPB har gett honom lite av hjältestatus (vilket kanske är synd, eftersom han, som Emma sa vid en afk-konversation tidigare idag,riskerar att inte längre ses som opartisk). Hans korta kommentar om att man gärna fick skicka blommor till hans fu gav oerhörd respons. Till och med gammelmedia snappade upp det hela.

Jag tycker detta visar att han förstår hur internet fungerar. Att det finns en spontanitet och att saker lätt får ett eget liv, bara man ser till att ge det en liten gnista. För jag är ganska övertygad om att han förstod att det skulle komma blommor. Kanske inte omfattningen, men han visste precis vad han sa. Och det visar att de åtalades vittnen har något som målsägandesida inte har. En förståelse för mediet som det hela handlar om. Till skillnad från snyftande IFPI-bossar så tillförde faktiskt Wallis något. Kompetens.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

Inte bara på nätet…

Piratpartiet. Det har mumlats en del om att piratpartiets medlemssiffror inte går att jämföra med traditionella partiers eftersom det är så lätt att gå med. Den dumheten tänkte jag inte bemöta, för om det nu är så lätt att få medlemmar, varför gör inte alla andra likadant?

Det jag tänkte säga är att det faktiskt inte är massa anonyma, ljusskygga fildelare som är medlemmar i partiet. Det finns engagemang till bristningsgränsen. Det visade sig senast idag, när bottenvåningen på kafé Gråmunken i Stockholm översvämmades av pirater. Ett vanligt medlemsmöte, men jag har aldrig sett så många på ett av våra möten tidigare (enligt Rick var det dock inte all time high, men det kommer nog när valet närmar sig). Det var en härlig blandning av gamla veteraner och nykomlingar och jag hoppas att alla ni som inte varit med förut känner sig välkomna och kommer tillbaka. Ni bidrog alla till en härlig stämning i källarvalvet. En stämning som jag hoppas och tror håller i sig de kommande månaderna fram till valet.

Självklart är EU-valet partiets stora mål, men jag tror, som också diskuterades, att det är viktigt att det inte stannar där. Vi måste orka jobba vidare efter valet och jobba för att få fram våra frågor ordentligt. Slutar vi så kommer partiet lätt att hamna i skymundan. Paradoxalt nog blir det viktigare att jobba hårt efter valet om partiet kommer in i parlamentet, får då har vi verkligen något att bevisa.

Sist men inte minst skulle jag vilja rikta ett tack till Håkan Roswall. Utan honom hade piratpartiet inte haft en tredjedel av sina medlemmar…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Vilket samhälle vill våra politiker ha, egentligen?

Ipred. Jag hade egentligen tänkt att skriva en lång harang om Ipred och TPB så fort jag kom hem, men jag lugnade ner mig efter att ha följt HAX exempel. Mina känslor är ungeäfr desamma som hans för övrigt.

För egentligen är jag inte förbannad. Det slutade jag att vara för länge sedan. Nu är jag enbart uppgiven. För vad annat kan man vara när de som styr gång efter annan skapar lagar som är rent fientliga mot folket. Bara det att jag använder ordet “folket” säger ganska mycket, för det skapar med en gång ett vi och de läge. De styrande och folket.

Jag undrar om de politiker som idag tryckte på ja-knappen förstår att de är inne i en snabbt nedåtgående spiral. Snart kommer ACTA (mer) och det tar nog inte slut där. Frågan är om politikerna är kapabla att se helheten bakom alla dessa lagar. Jag är fullkomligt övertygad om att Beatrice Ask inte är det. Mitt förtroende för henne kördes i botten för länge sen. Att stå i kammaren och ljuga tyder på att man antingen är dum i huvudet eller inte alls företräder folket. Oavsett vilket det är så har man inget på en ministerpost att göra.

Att Piratpartiet växer är under dessa omständigheter inte förvånande. Dessutom är det nödvändigt. Vi måste ha en röst som står upp mot alla dessa idiotier som är på väg. Jag hoppas att alla ni nya medlemmar känner er välkomna, och om ni bor i Stockholm så hoppas jag att vi ses på Gråmunken i morgon.

Sen en kort sak till er fyra på de åtalades bänk. Kämpa på, jag hoppas att ni orkar er igenom det här, för det behövs folk som utmanar. Barrikaderna är virtuella men likväl finns de där, och ni håller fanan i topp. Jag är övertygad om att vi innan denna soppa är slut får se både ministerstyre i det fördolda, internationella påtryckningar (förutom de som redan har kommit) och dessutom kommer ni att dömas på politiska och inte juridiska grunder. Jag vet inte om jag hade orkat om jag vore ni, men jag är jävligt glad över att ni gör det!

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

Att inte förstå

Integritet. Ibland undrar man hur mycket som krävs för att ett budskap ska nå fram. Jag trodde att debatten om att folk blev kränkta av FRA-lagen men samtidigt la ut hela livet på facebook var över. För den är så dum. Men tydligen så måste denna fråga ältas ett varv till. Denna gång av Torgny Nordin, som skriver en krönika på SvD:s kultursidor.

Jag trodde Klaras kommentar för alltid tagit död på diskussionen, men alla har tydligen inte läst den…

Jag tycker också det är väldigt fascinerande att se att någon kan vara så dåligt insatt i vilka som opponerade sig mot lagen att man samlar ihop oss under samlingsbegreppet “bloggande ungdomar”. Fast jag är övertygad om att Mary (som också kommenterar artikeln), Emma, Rick, Christian, Farmor Gun och alla andra som uttryckt tveksamheter kring FRA-lagarna tar det som en komplimang. Fast jag kanske fortfarande räknas som ungdom, jag krävs ju alltid på leg på bolaget…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

…eller också väntar vi bara på att hela skiten rasar

Stockholm. Nu börjar jag tröttna. Ordentligt. Ytterligare ett förslag som kräver nya utredningar om slussens framtid vädras. Gräva ner tunnelbanan låter väl vid första tanken som en bra idé, men sen när man tänker att det förmodligen gör att man måste bygga om stationerna vid Mariatorget, Medborgarplatsen och T-centralen förutom de vid Gamla stan och Slussen. Det skapar alltså mer problem än det löser, i höga kostnader, och stora störningar i trafiken.

Men det stora problemet är inte hur Slussen ska se ut. Jag skiter faktiskt i det, för nu har det gått för långt. Det är hög tid att sluta prata och börja bygga, för snart finns inte Slussen kvar, och jag hoppas att det inte blir jag som får den i huvudet…

Uppdatering:
Kunde inte sagt det bättre själv.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Förenklat program

Piratpartiet. Normalt sett brukar jag gilla det Johan Ingerö skriver. Det brukar vara intressanta analyser och balanserade kommentarer kring det mesta. Den här gången tycker jag dock att han inte når hela vägen fram. Det känns nästa som att han (också) är ute efter att förminska piratpartiet. Han motsäger till och med sig själv när han säger:

“Partiet är alltså mot integritetskränkningar.”

följt av:

“För nog är det svårt att åtgärda det demokratiska underskottet om man inte har något annat att komma med än att man borde få kopiera kompisens dataspel?”

Ja, pp är emot integritetskränkningar. Dock undrar jag hur Johan får det till att det ända man har att komma med är piratkopiering? Att pp inte skulle platsa tycker jag är en felaktig slutsats, framför allt baserat på Christian Engströms svar. För det Engström egentligen säger att för pp är det vissa frågor som är de absolut viktigaste. De andra partierna kan säkert säga mer om de övriga frågorna, men när allt kommer till kritan, vilka av dem är de beredda att köpslå med. Pp säger här öppet att de kan tänka sig att köpslå om 4 av de 6 frågorna. För de är mindre viktiga för partiet.

Sen har Johan Ingerö rätt i en del annat han skriver, som att Lisabonfördraget inte styrs av parlamentet. Vidare skriver han även att pp är en bra lobbyorganisation, men egentligen är väl alla partier det? Det är dessutom mycket lättare att få gehör för sina frågor och att sätta agendan om man kan verka både från insida och utsidan av parlamentet.

Därför anser jag att piratpartiet hör hemma i Europaparlamentet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inför brödavgift pt. 2

Public Service. Nu har det skett en total hjärnblödning hos någon igen. Fast det vore ju rätt trevligt att kunna lägga ut saker på nätet och sen tvinga folk att betala för att det finns där, oavsett om någon vill titta eller inte. Men det är också oerhört korkat, även om det bara gäller för företag.

Jag håller inte med Svensson om att problemet är uppförstorat, obligatoriska avgifter kommer alltid att vara problematiska. Hade det inte varit det hade vi haft brödavgift.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Skulle du ange din granne, din mamma, din hund?

Kontrollsamhället. Emma mår dåligt. Jag förstår henne. Att känna att man inte kan säga vad man tycker är aldrig en trevlig känsla. Att svälja sina ord i en liten grupp för att inte orsaka massa problem för en själv och andra kan dock vara en sak, och något jag tror att alla har gjort någon gång utan att direkt tänka på det som självcensur. Att känna att man inte kan uttrycka sig fritt i ett demokratiskt samhälle är dock något helt annat.

I november kommer Europa förmodligen att fira 20-årsjubileet av murens fall. Detta jubileum kommer att präglas av en ökande övervakningshysteri som vi för 20 år sen bara kunde hitta på andra sidan den mur som det kämpades för att få bort. Än så länge anger vi inte varandra, men jag undrar hur lång tid det dröjer innan någon politiker eller tjänsteman kommer med den fantastiska idén att ge någon form av belöning till folk som på ett eller annat sätt spanar på sina medmänniskor (rapporterar om öppna nätverk kanske, för det verkar ju inte helt omöjligt att dessa kan bli olagliga). Angiverilagar skulle ju vara en naturlig följd till det vi ser idag. Och ett steg närmre det totalitära övervakningssamhället många av oss fruktar men som få verkar inse att vi faktiskt inte är så långt ifrån.

Jag vill inte leva i en värld där folk är rädda för att ringa sin psykolog. Jag vill heller inte leva i en värld där någon sitter och bestämmer vilken information jag får ta del av. Jag har vant mig vid en värld där information är fri, där vi känner oss trygga just eftersom ingen har rätt att övervaka oss om vi inte har begått ett allvarligt brott. Jag vill att den värld jag lever i ska fortsätta att vara så.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

Med skygglappar slipper man se världen.

Censur. Jag vet att jag inte är först med att skriva om detta, men trots alla som redan skrivit om detta så känner jag att jag måste vädra min åsikt också.

Det är nämligen så JÄVLA dumt. Puckat. Galet. Idiotiskt. Helt i linje med övrig politik för tillfället.

För när politiker och tjänstemän känner sig hotade av informationen som flödar så försöker de på alla sätt att begränsa den. Detta är helt i linje med Ipred, Lex Orwell och alla andra repressiva lagar som är på gång. Och precis som dessa lagar är detta ett påhitt av tjänstemän. Tjänstemän som vill censurera den information som våra folkvalda får tillgång till.

Man kan fråga sig varför de gör detta, men jag tror svaret är uppenbart för alla. För att det går. De som idag styr samhället verkar bli mer och mer rädda för information som är allmänt tillgänglig och gör därför allt för att begränsa den. Tyvärr förstår de inte att informationen ändå finns där och kommer att vara fortsatt tillgänglig. Det enda sättet de kan förhindra det är genom att stänga av internet. Något jag säkert tror att de vill, men som jag tror de kommer få väldigt svårt att göra. Pandoras ask är redan öppen, och vi är många som tycker det är bra och kommer se till att den kommer att fortsätta att vara det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,