Utförsbacken har bara börjat.

Övervakning. Enligt SvD finns det belägg för att försvaret har brutit mot det grundlagsstadgade efterforskningsskyddet. Detta i sig är ju förstås anmärkningsvärt, men på något sätt är ändå min reaktion på artikeln ännu mer anmärkningsvärd. Jag blev inte förvånad. Det var på något sätt förväntat.

Självklart är detta förfarande av försvaret något som måste utredas, men förmodligen blir det inte mer än lite kritik mot något förfarande som blir resultatet. Vilket är hemskt, för svenska myndigheter ska inte kunna bryta mot svensk grundlag även om de råkar göra det på annat lands territorium. Soldaternas rättigheter måste vara skyddade.

Åter till min reaktion. För det anmärkningsvärda i detta är inte att försvaret kan ha gjort detta (även om det är det som borde vara det anmärkningsvärda), utan att min enda tanke var “jaha?”. Jag insåg nämligen att det var precis det jag förväntade mig av en svensk myndighet. Av svensk lagstiftning. Så urvattnad har jag blivit av det senaste årets diskussion om friheter och rättigheter. Åter en gång så får vi ett bevis på att integriteten inte står högt i kurs i Sverige. Staten är viktigare än individen. Så enkelt är det i Sverige idag.

Jag tror att vi kommer få fler bevis på det framöver.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

Hittepåbevis nya modet?

Musiklobbyn. Hos Rick Falkvinge hittade jag en kopia på Sami:s stämningsansökan mot pizzeria Lazio. Det som slår mig i stämningsansökan är att de rakt ut erkänner att allt är hittepå. Jag citerar:

Bevisning:
Till styrkande av fodrat belopp åberopas avskrift av faktura 590-236137, bilaga 1 samt tariff för musikavgift i restaurang, bilaga 2.

Detta är ju till och med snäppet värre än en skärmdump för att bevisa fildelning. För i det fallet anstränger de sig i alla fall lite för att tillverka bevis. “Guilt by sending invoice”, fantastiskt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,