Borde vi vara nöjda nu?

FRA. Efter gårdagens utspel frågar jag mig om man borde vara nöjd nu. Tyvärr är rapporteringen i traditionella medier lite för tunn på detaljer för att man ska kunna dra några slutsatser om det. Tur att man har en RSS-läsare.

Det första som möter mig är Mark Klambergs förklaring varför han har hoppat av alla uppdrag inom fp. Och det är inte uppmuntrande läsning. Han säger inte allt, men ni som har följt hans blogg kan nog ana en del. Har ni inte följt det han har skrivit så är det bara att börja nu. Det står mycket intressant där som nog fortfarande är aktuellt.

Det är fler än jag som undrar vad detta egentligen innebär. HAX uppmanar till konkretisering av förslaget, Emma har en mycket bra samling av länkar för fördjupad läsning. En som försöker att göra det konkret är Annie Johansson. Klart poäng för ansträngning, men kom igen. Vad i helvete är ett “trafikstråk”? Har vi inte fått nog av nyspråk i den här debatten? Fler än jag har reagerat på detta.

Rick Falkvinge gör oss dessutom uppmärksamma på vad som saknas i förslaget. Nämligen vem som är ansvarig för filtreringen av data som ska komma FRA tillhanda. Det vet vi inte förrän i december, för tydligen ska försvarsdepartementet utreda det hela först. Undrar vem de tycker är lämpligast…

Tyvärr innebär detta förslag att en hel del kommer att tystna. Att gammelmedia kommer att rapportera att regeringen har löst frågan, och att det är en framgång för motståndet i frågan. För en hel del är nog nöjda. De borgerliga FRA-motståndarna är definitivt det. Eller försöker de bara att rädda sitt anseende?

Gårdagens roligaste stod ändå Reinfeldt för. “Vi har lärt oss att lyssna”. På vilka, och när, frågar jag då? På de som faktiskt har lite ryggrad och som dessutom har en laddad pistol mot era huvuden? Ja, då skulle jag också lyssna. Ni kanske kan fundera på att lyssna lite tidigare nästa gång…

Jag låter ett citat av Rick Falkvinge avsluta: “Detta innebär att FRA-lagen träder i kraft”

Riv upp, gör om, gör rätt!

Andra intressanta inlägg om , , , , ,

Regeringsförklaring

FRA. Den sittande regeringen har haft en sak som sin viktigaste fråga, ända sedan förra valrörelsen inleddes. Det är att verka regeringsduglig. Efter två år har vi fått en hel del smakprov på vad det innebär, framför allt i den senaste tidens debatt. Därför är jag inte ett dugg förvånad över det faktum att Fredrik “strutsen” Reinfeldt valde att inte nämna mandatperiodens största fråga i varken sin regeringsförklaring eller gårdagens chatt på DN. För att nämna den skulle ju innebära att frågan existerade, och så länge man stoppar huvudet i sanden så kan man låtsas som att den inte gör det.

Hos Mark Klamberg finns dock en bild som säger mig att det inte längre spelar någon roll vad Reinfeldt gör. HAX, politikerbloggen, Johan Ingerö och valfritt är bland de som har noterat samma sak.

För första gången finns det en uttalad majoritet i riksdagen mot FRA-lagen. Sex folkpartistiska ledamöter har nu aktivt tagit ställning mot lagen. Det innebär, om de står vid sitt ord, att en votering i kammaren skulle fälla lagen. Skulle Reinfeldt få kommentera det hela skulle han förmodligen säga att de pekar finger åt hela alliansen. Sen skulle Björklund göra allt för att kvitta ut dem. Den här gången tror jag dock inte att det går.

För två månader sen gick riksdagen på sommarvila. Få politiska frågor har sån tyngd att de överlever av sig själva två sommarmånader efter det att beslut i frågan fattats. Två sommarmånader med både fotbollsmästerskap och olympiska spel. Enligt all logik skulle frågan inte längre finnas. Tack vare en skara mycket flitiga och kunniga (listan på namn skulle bli för lång, ni vet nog ungefär vilka jag syftar på) personer gör den dock det. Tack vare idogt arbete, kontinuerligt uppdaterande och framför allt en envishet som får alla världens terriers att ligga i lä, så fick frågan extraliv efter extraliv (jag vill också passa på att tacka Sten Tolgfors för totalt genomskinlig retorik, Ingvar Åkesson för utspel som kom precis i rätt tid samt Fredrik Reinfeldt för ett starkt och tydligt ledarskap). Manifestationerna idag är ett tydligt tecken att viljan inte har avtagit. Antalet bloggar som kommer att skriva om denna dag är nog fler än vad regeringen inser.

Frågan är dock om regeringen Reinfeldt inser att denna fråga inte har något med deras regeringsduglighet att göra. Eller snarare att den inte behöver ha det. Den kan till och med fortfarande vändas till en liten fördel för dem. Men för det krävs en kovändning, tydligt ledarskap och en vilja att lyssna på folket.

Nu är det bara att vänta, och bibehålla trycket uppe. För jag tror faktiskt att vi inom en snar framtid kommer att få höra någon säga, “Nu river vi upp, gör om och gör rätt”. För nu har till och med jag börjat tro på att denna lag faktiskt kommer att försvinna!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Samma gamla visa

Försvarsminister Tolgfors har tittat fram och lekt papegoja igen. För tyvärr hade jag rätt. Mark Klamberg m.fl. hade ju helt fel i sin debattartikel i DN. Det har Tolgfors nu bevisat. Eller?

I vanlig ordning kan man försöka se vad som egentligen står skrivet, och ibland då översätta det från Tolgfors språk (politiska) till vanlig svenska. Till att börja med tänkte jag översätta en sak som Tolgfors säger till ett annat språk. På matematiska blir nämligen “Ett sociogram utgår från en individ medan ett trafikmönster visar trafikflöden oavsett vem eller vad som kommunicerar.” samma sak som att säga att sociogram är en delmängd av trafikmönster. Alltså, sociogram är enbart en del av det som ska lagras. FRA ska inte bara ta in data om individer, utan även om företag, nationer m.m.

Fast det är klart, Tolgfors säger ju rakt ut att man inte får spana på individer. Fast varför behöver man då en separat version av PUL? För i en mening skriver Tolgfors att “Signalspaningen får dessutom aldrig inriktas mot endast en viss fysisk person.” för att lite senare skriva ” I själva verket finns det särskilda regleringar för alla myndigheter som bedriver mer omfattande behandling av personuppgifter[...]. På motsvarande sätt regleras FRA:s personuppgiftsbehandling.”. Så hur ska det var egentligen? Hanterar FRA information om individer eller ej. Eller är det så att de gör det, men då bryter mot lagen?

Min favorit i Tolgfors replik är dock ändå det som kommer mot slutet. Där säger han “[D]ebatten bör föras med sakliga argument.”. Det var bland det roligaste jag läst på länge, för om det är något som artikeln han replikerar på innehåller, så är det sakliga argument (det verkar som att DN strular med orginalartikeln, kolla hos Mark Klamberg i stället). Och förspråkarna mot lagen har ju inte gjort sig kända för att använda sakliga argument i debatten precis, utan mest mummlat och sagt att vi som är emot lagstiftningen har fel. Precis som Tolgfors gör i början av sin replik. När Klamberg et.al skriver sin artikel så hänvisar de till lagarna och framför sina tolkningar av vad det innebär på ett väl underbyggt sätt. Tolgfors försöker inte ens bevisa sina teser, utan verkar tro att det räcker med att säga att jag har rätt. Visa lagrummet för dina påståenden Tolgfors, visa varför artikelförfattarna har fel. Innan du gör det är du tyvärr bara samma gamla papegoja.

Andra intressanta inlägg om , , , , , , , ,

Och den egentliga orsaken är?

Tydligen ska man inte vara borta från civilisationen (i detta fall var jag i Östergötland) för då missar man en hel del. TV4 hade visst upptäckt att någon lagt upp en torrent till ett förundersökningsprotokoll. När man skriver det så låter det inte så hemskt, eller hur. Jag tänker inte spilla tid på att förklara hur det egentligen fungerar. Det har folk som Blogge och Rick redan gjort och varit oerhört pedagogiska dessutom.

Vad jag dock saknar i debatten är frågeställningen kring varför TV4 valde att publicera detta, och varför nu. Jag tror inte att svenska journalister är korkade (inte alla i alla fall), även om de uppvisar ett lite väl starkt flockbeteende ibland. Förklaringen kan ju vara så enkel som att det var nyhetstorka, och TV4 var ute efter lite sensationsjournalistik. Och TPB är ju ett tacksamt mål. Frågan kvarstår ändå varför de medvetet väljer att förvränga nyheten, och medvetet undviker att sätta på sig de objektiva glasögonen. För det går inte att skylla allt på okunskap, eftersom de, enligt TPB faktiskt hade kontakt med dem och intervjuade dem inför inslaget. För att citera ovan länkade sida:

“På TV4:s nyheter sa man att The Pirate Bay har lagt upp dessa bilder. Det är en ren lögn, och något som Peter Sunde hos TPB var väldigt noga med att kommentera till TV4 när han blev intervjuad. TV4 valde att inte ta med den biten. TPB lägger aldrig upp något material själva, utan det är våra användare som gör det.” (min fetstil)

TV4 hade alltså informationen och kunskapen om hur det egentligen fungerar liggandes rakt framför sig, men valde att bortse från det för att göra ett mer slagkraftigt reportage. Det i sig är skrämmande, men att alla andra media hängde på utan att ens fundera på hur det egentligen fungerar är snudd på tjänstefel. TV4 hade uppenbarligen ett underliggande skäl till att publicera nyheten på sättet de gjorde, och det enda skäl jag kan tänka mig är att TV4 delar agenda i denna fråga med de andra stora mediebolagen. För jag vägrar tro att den svenska journalistkåren är kollektivt korkad.

Som jag kan se det finns det två huvudsakliga spår för den agendan. Det första är det som kommit fram redan i och med FRA-debatten, dvs. att de traditionella medierna ogillar att de inte längre har monopol på tyckande och nyhetsrapportering. Och det verkar som att pressombudsmannen Yrsa Stenius har samma tanke. För det är en hemsk tanke. Tänk om publicus vulgaris kan få tillgång till ren och ofiltrerad information. Vem vet vad som kan hända då!

Det andra skälet till publiceringen är väl minst lika uppenbart som det första. Mediakoncerner gillar inte fildelning, och alltså gör man allt man kan för att smutskasta TPB, som har fått bli en symbol för just detta. Återigen handlar det alltså om att vilja behålla ett monopol på information.

Jag förstår medias rädsla. Från att ha varit “untouchables” blir de nu helt plötsligt utsatta för både konkurrens och granskning från just dem de är till för. Dvs. folket. Tyvärr reagerar de precis som många politiker, och försöker begränsa detta i stället för att anpassa sig. Lustigt att människan är så dålig på att lära av historien.

Andra intressanta inlägg om , , , , , , ,

Glada nyheter

EU och bloggarna. Erik Laakso har snappat upp att det verkar som att den socialdemokratiska gruppen i europaparlamentet kommer att rösta emot förslaget att reglera bloggar efter ett initiativ av Inger Segelström. Detta verkar mycket lovande, och nu kan vi bara hoppas att Christofer Fjellner (m) har samma framgång i sin grupp, för då finns det en majoritet mot förslaget.

Andra intressanta inlägg om , , ,

Kan ni ge upp nu?

FRA. Dagen artikel på DN debatt borde vara sista spiken i kistan i FRA-debatten. Nu borde i och för sig sista spiken varit islagen sedan länge, och tyvärr tror jag inte ens detta kommer att få Tolgfors, Reinfeldt och Åkesson att ändra spår. Dock hoppas jag att det kan övertyga ytterligare tvivlare. För artikeln är väldigt bra skriven och har betydligt mer kött på benen än vad lagens förespråkare någonsin har haft.

I min spåkula ser jag att i en snar framtid kommer en papegoja att kraxa något om att författarna till artikeln har missförstått lagen. Att det inte alls handlar om att kartlägga vanliga svenskar, utan bara yttre hot. Att det inte alls är så allvarligt som de vill få det att framstå eftersom det kommer att ske en datareduktion. Att det finns kontrollinstanser som säkerställer integriteten. Att författarna har missförstått allt. Att det inte alls handlar om att kartlägga vanliga svenskar. Att jag har missförstått allt. Att kartläggningen bara sker om man är ett yttre hot. Att författarna missförstått allt. Att….

Andra intressanta inlägg om , , , , ,

Bloggat om FRA (snodd lista från Anna Troberg): Opassande | Björn Wadström – ettan | Rick Falkvinge (pp) | Rick Falkvinge (pp) igen | jj.n | Jens O. | djävulskattungen | Kurvigheter | Det Progressiva USA | Mitt i steget | .Kaliber | www.webhackande.se | Anna Troberg | Klibbnisses Blogg | deep.edition | Mark Klamberg | Mark Klamberg igen | Lowdin.com i Bromma | Opassande igen | Surgubben | stoppaFRAlagen.nu | Törnqvist tänker och tycker | Motpol | Tommy K Johansson | Caught in the act | Sami – Student | BERGTAGEN | Messerschmitt | blur | Mark Klamberg #3 | Jens O. igen | scaber_nestor | Christian Engström (pp) | Rick Falkvinge (pp) #3 | Anna Troberg igen | Farmorgun i Norrtälje | Rick Falkvinge (pp) #4 | a Different Drummer | Anna Troberg #3 | Ting och Tankar | Den förvånade pappan | Enligt Min Humla | supermamman | supermamman igen | Lars-Ericks blogg | JRLs Blogg | Vardagsprat | unt.se – Ledarloggen | Signerat Kjellberg | Hax | strötankar och sentenser | Teflonminne | www.webhackande.se igen | Oscar Fredriksson (c) | Mårtensson | Olofs blogg | Kanalen | Intensifier | Olofs blogg igen | projo’s blog | Stockholm enligt Ankersjö | Mina Moderata Karameller | Rick Falkvinge (pp) #5 | Ledarredaktionens blogg | Uppsala-Hansen | Videosurfen | Jens O. #3 | åkestam.holst | Viskningar och rop | v a n d r a r v i l d | UTRYMME | Tidningsliv | Bharfot | Händelsehorisont | satmaran | ove nordstrom | Conjoiner | Tomas sida | Idéer, tankar och reflektionerHeiti Ernits (mp) | A gay globetrotters views | Liberal och långsint… | Anna Serner | scaber_nestor igen | Svensk Myndighetskontroll | Tiarafeministen Linnéa | Kommunisternas blogg | ebbe cederblad | Mark Klamberg #4 | Du är vad du läser | scaber_nestor #3 | Farmorgun i Norrtälje igen | Rick Falkvinge (pp) #6 | Enligt Min Humla igen | Lakes lakonismer | Fradga | Käringen mot strömmen | Mikael Persson | A die Wundes Weblog | ProjektPåRiktigt | Björn Wadström – ettan igen | Messerschmitt igen | Motbilder | LordParzifal’s Woodland Journal | "Hotet inifrån">Conjoiner igen | Rick Falkvinge (pp) #7 | Pophöger | ProjektPåRiktigt igen | Sannas Blogg | www.webhackande.se #3 | sd mönsterås | Anna Troberg #4 | Opassande #3 | Konvertittbloggen | Hampus Algotsson | Gunilla?s travelogue | Soundness in an unsound world | Svensk Myndighetskontroll igen | Mina Moderata Karameller igen | Anna Troberg #5 | InkyWings Motivstämplar | Mårtensson igen | Rick Falkvinge (pp) #8 | Argast Nu | Jag, Wihlman | Christian Engström (pp) igen | kamferdroppar | I Cattas lilla värld | Huset ved bekken | Mårtensson #3 | Liberal och långsint… igen | regine – Devote.se | Säkerhet & Sånt | JRLs Blogg igen | Tankar i Gryningens Ljus | annie | Hax igen | ICMPECHO | Music, Maestro, Please! | Opassande #4 | apg29.com | En vanlig $vensson | Sanna Rayman | MSB-kommitténs blogg | Mark Klamberg #5 | Anna Troberg #6 | JohanNorberg.Net | Lars-Ericks blogg igen | Motbilder igen | Kurvigheter igen | Kommunisternas blogg igen | Kulturbloggen | Jens O. #4 | Ledarredaktionens blogg igen | Johanna Wiström | Intensifier igen | Sjölander | scaber_nestor #4 | Svensk Myndighetskontroll #3 | Hultins tankegång | Jakob Heidbrink – Meddelanden från juridikens maskinrum | Harning | Strutz refleXioner | Conjoiner #3 | Opassande #5 | Mårten Schultz. | scaber_nestor #5 | Rick Falkvinge (pp) #9 | Dagens filosofiska tanke | Jens O. #5 | Svensk Myndighetskontroll #4 | Enligt Min Humla #3 | med pinner | The Glamorous Librarian | Hax #3 | Björn Wadström – ettan #3 | Defective Mind | Intensifier #3 | it sucks being a girl | Fajaf Blog | projo’s blog igen | Drottningsylt | Bloggtidningen | frendo.se | Kryptoblog | Rick Falkvinge (pp) #10 | KATTKORGEN | Törnqvist tänker och tycker igen | Bloggtidningen igen | Mias Landliv | Conjoiner #4 | Doktor Spinn | Lars-Ericks blogg #3 | Björn Wadström – ettan #4 | Cykelmygg.se | Varken Henrik Elmér eller mindre | Christian Engström (pp) #3 | Lakes lakonismer igen | Kommunisternas blogg #3 | Rick Falkvinge (pp) #11 | Rick Falkvinge (pp) #12 | projo’s blog #3 | Copyriot | Anna Troberg #7 | VendettanBettan | Anna Troberg #8 | Jens O. #6 | Opassande #6 | ProjektPåRiktigt #3 | Mark Klamberg #6 | pensionismer | Use the finger | Davids åsikter | Uppsala-Hansen igen | Arnes kommentarer | UD/RK Samhällsdebatt | Zac’s åsikter på ett fat. | Farmorgun i Norrtälje #3 | Johan Ingerö | Maria Ferm | MUF:are | Hax #4 | Hax #5 | Staffan Danielsson | Kulturbloggen igen | Lennart Holmlund | Jens O. #7 | Fredskoalitionen Göteborg | Malmö MUF – Ordförande har ordet | Stockholm enligt Ankersjö igen | A gay globetrotters views igen | Harning igen | Christian Engström (pp) #4 | Alliansfritt Sverige | scaber_nestor #6 | Anna Troberg #9

Vad är en blogg?

EU och bloggar Nu har tydligen Marianne Mikkos förslag om att registrera bloggar seglat upp på agendan igen, och denna gång ser det skrämmande nog ut som att det kan bli verklighet.

Hela idén är så befängd att man måste ta sig om pannan, för vad är egentligen en blogg? Vad avgör om något är en blogg? Kan man helt enkelt göra som Syrrans granne, Emma och Josh och ha en frekvent uppdaterad hemsida i stället? Eller är det uppdateringsfrekvensen som avgör om det är en blogg? I så fall finns det nog många hemsidor som egentligen är bloggar. Fast det kanske egentligen defineras av hur man skriver, eller om vad man skriver. Det kanske är så att bara de som tillhör den där särskrivande specialklassen ska registreras. Fast hur blir det då med bröllopsbloggarna, för de särskriver ju inte (eller hur var det nu?).

En annan intressant frågeställning kring det hela är vilka bloggar (om man nu kan komma fram till vad som är en blogg) som ska registreras. För EU kan ju omöjligtvis kräva att bloggare som inte bloggar i EU ska registreras. Så vad händer med en amerikan vars blogg råkar ligga på en EU-server? Ska denne registreras? Och tvärtom, om en EU-medborgare har en blogg på en amerikansk server? Hur ska EU kunna övertyga en amerikansk oeratör om att de måste låta sina användare registreras? Eller handlar det om på vilket språk man bloggar? I så fall tänker jag börja blogga på norska!

Mikkos förslag borde gå rakt till papperskorgen, utan att passera gå. Tyvärr verkar det nu som att det kommer att kunna röstas igenom i Europaparlamentet. Ogenomtänkt, sa Bull.

Andra intressanta inlägg om , , , ,

Viktigare än FRA?

Övervakning. Mitt i FRA-debatten är det lätt att glömma bort att det finns fler hot mot vår integritet. Ett av de största är det s.k. telekom-paketet som håller på att röstas igenom i EU:s institutioner. Det skrivs och sägs dock väldigt lite om det i jämförelse med FRA-frågan. Den som håller i taktpinnen är (såklart?) HAX. Visst har det skrivits en del annat, men överlag är det tyst om detta. Den mer traditionella median har knappt sagt ett knysst, och i bloggarna kommer det mest upp som ytterligare hemska exempel som är på väg att inrättas. Hur kommer det sig att en så här stor fråga inte får större genomslag?

Jag tror att skälen till den skrala uppmärksamheten är flera. Ett av de viktigaste tror jag är att det är svårt att hålla uppe trycket kring två liknande frågor. Om det är mycket rapportering kring en sak, och det dyker upp en liknande så kommer den lätt att sväljas och försvinna. Det är nog inte svårare än att folk har svårt att ta till sig för mycket på för kort tid. Att sedan kunna rapportera kring det är ännu knepigare. Detta gäller både bloggare och mer traditionella journalister. Och även om man som HAX klarar det är det svårt att nå ut, eftersom engegemanget för närvarande ligger i en annan fråga.

Vad man dock kan fråga sig är varför EU:s telekom-paket inte överskuggar den svenska FRA-lagen. För egentligen har den kapacitet att göra det. Här kommmer problemet med EU in. Den oerhört snåriga byråkratin gör att det är extremt svårt att veta vad det egentligen röstas om. Att beslut dessutom tas av helt fel institution bidrar också till förvirringen. I detta fall handlar det dessutom om ett sent tillkommet tillägg till ett beslut som det ska röstas om. Ett tillägg som har varit svårt att granska. Så vad är det egentligen man ska rapportera om? Att skriva och framföra argumenterande inlägg i en debatt är svårt, och det blir i stort sett omöjligt om man inte har några bra argument. Och EU:s byråkrati gör att det ganska ofta är svårt att gräva fram bra argument.

I tillägg till den snåriga byråkratin är folk dessutom ganska ointresserade av det som händer i EU. På något sätt verkar fok tro att om man inte bryr sig så försvinner det. Det blir Någon Annans Problem (om ni inte förstår vad jag menar, läs “Liftarens Guide till Galaxen”). Ointresset kommer sig nog många gånger ur hur svårt det är att påverka processerna i Unionen. Alltså är det inte särskilt intressant för medier att rapportera om vad som försigår i EU, eftersom de flesta inte bryr sig.

Nu för dock HAX fram något mycket viktigt. Vi får inte glömma bort att det finns andra viktiga frågor kring integritet och informationsfrihet på bordet. Personligen tycker jag att det är skrämmande att man ens kommer på tanken att stänga av personer från internet (ungefär som att förbjuda folk att skicka brev, gå till banken OCH ringa telefonsamtal) är oerhört skrämmande, och det är tyvärr bara en del av förslaget. En del som Europaparlamentet redan röstat ner en gång. Undrar om de minns det…

Andra intressanta inlägg om , , , , , , , , ,

1000+

Tydligen räknar inte min RSS-läsare längre än till tusen. I vilket fall som helst var det på tok för mycket information att ta in efter en veckas frånvaro från allt som heter internetcivilisation (jag var i London). Tur att det finns en knapp med texten “markera allt som läst”. Så just nu har jag ingen aning om vad som har hänt. Det är faktiskt lite kul. Får börja beta mig igenom massorna så fort jag hinner.

Har dock hunnit med en liten del, och tänkte passa på att svara på Annas frågor. Svaret (för det är samma på alla frågorna) är ganska enkelt för mig. NEJ!

Andra intressanta inlägg om , , ,