Kryper fram

Tittar tillfälligt fram från under den sten jag legat senaste veckan. Har semester nu, och njjuter i fulla drag genom att inte göra särskilt mycket alls. Detta inkluderar att läsandet och skrivandet av och i bloggar också har minskat. Följden blir att man har 300+ inlägg att läsa varje gång man öppnar sin RSS-läsare, men det är smällar man får ta.

Det som trots allt fick mig att krypa fram från stenen är två saker. Det första är centerpartiets senaste utspel. Som många andra (Mary, HAX, Emma, Rick och Mark bl.a.) undrar jag vad de egentligen menar. För så vitt jag har förstått så är det centern föreslår inte möjligt, och det har varit en av de centrala frågorna i debatten. Jag skulle gärna vilja att centern förklarar hur de hade tänkt att det skulle gå till, ite bara komma med luddiga löften. Det behövs inte fler luddigheter i denna debatt, vi behöver klara besked.

Det andra jag hade tänkt på har visst försvunnit ur huvudet medans jag skrev om det första. Nåja, jag har ju semester trots allt Så n kryper jag tillbaka under min sten ett tag och så får vi se om jag tittar fram nåt mer om jag kommer på vad det var jag ville ha sagt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inför brödavgift!

Public Service. Eftersom alla ändå äter bröd så tycker jag att det är onödigt att behöva betala för det. Jag tycker att det vore mycket bättre om det togs ut en brödavgift via skattsedeln som sedan distribuerades till de olika tillverkarna. Sedan skullle alla kunna få, när de vill, hämta ut sin av staten bestämda brödranson. Detta skulle inte bara stärka brödproducenternas ställning, det skulle också säkerställa leveranser av kvalitetsbröd till alla i Sverige. Det skulle dessutom vara en långsiktig lösning som är kostnadseffektiv.

Detta skulle stoppa alla dem som stjäl bröd, eftersom de, lika solidariskt som alla andra, redan har betalat för det. Visst finns det de som inte äter bröd, men eftersom bröd änså är en så viktig del av vår föda så måste de acceptera och visa solidaritet med den majoritet som äter bröd. Bröd är viktigt för hela Sveriges befolkning.

Som ni kanske förstår så tycker jag att Christina Jutterstöms förslag om tv-licensen inte är det bästa. Jag får dessutom medhåll från Emma, West, Steve Lando och säkert en hel del andra. Dessutom visar det sig att centerpartiet åter en gång visar att de inte är så liberala som de vill framstå. Fast detta beslut togs för ett år sen, vilket kanske borde föranlett en del höjda ögonbryn redan då. Nu känns det dock helt rätt för dem. Alla ska med, helt enkelt…

Andra intressanta inlägg om , , , ,

Men, det var väl det vi sa?

FRA. StoppaFRAlagen.nu har ett par intressanta artiklar som inleds med att Ingvar Åkesson kommenterar tidigare inlägg i debatten, och framför allt den mycket pedagogiska bild de tidigare har publicerat. Det som är intressant är att Åkesson nu faktiskt erkänner mycket av det som har använts som argument mot lagen. Repliken från stoppaFRAlagen.nu går på ett bra sätt igenom detta. Det absolut viktigaste Åkesson säger är det att FRA faktiskt kommer att få tillgång till allt (som politkerna dementerar).

Man kan se samverkanspunkten som en “tvårummare” med en skiljevägg mellan. På ömse sidor av denna skiljevägg sitter ett antal kontakter. I “operatörernas rum” kopplar operatörerna in alla signaler i kontakterna. I “FRA:s rum” väljer vi sedan vilka signaler från vilka kontakter vi vill koppla in i våra system, och operatörerna vet således inte vilka signaler vi ignorerar, vilket är flertalet, och vilka FRA är intresserade av.

Här säger Åkersson tydligt att operatörernas enda uppgift är att förse FRA med kommunikationen som sedan FRA kan välja och vraka bland. De har alltså rätt och möjlighet att gå igenom allt. Allt. Detta enligt Åkesson själv. Detta om något är väl massavlyssning (eller förlåt, massbuggning, så nu känner jag mig säkrare).

Västerviks-tidningen>/a> har idag en bra genomgång om vår marsch mot ett kontrollsamhälle (hittade den via Emma). Kul att se att även mer traditionell media har fått upp ögonen för alla de lagar som redan finnd, och framför allt är på väg. Det kan verkligen få upp motståndet en hel del, och det krävs för att skapa ordentlig opinion.

Andra intressanta inlägg om , , , ,

Trångsynthet

Stockholm. Innan jag skriver det jag tänkte skriva vill jag poängtera att jag är livrädd för spårvagnar. De är hemska, tysta monster som har en tendens att anfalla i flock, när man minst anar det, och dessutom skrämmer skiten ur en. Det är med vetskap om detta jag vill att ni läser detta inlägg (och ja, jag är seriös, spårvagnar är läskiga saker).

Yimby rapporterar att Tvärbana Norr riskerar att bli fördröjt av att en liten grupp invånare i Solna förmodligen kommer att överklaga byggandet. I sann Nimby-anda så motsätter de sig projektet på rätt konstiga grunder. Yimby rapporterar bra och argumenterar egentligen sönder den eventuella överklagan redan innan den kommer.

Personligen har jag svårt att förstå vad man har emot byggandet av tvärbanan. Jag bor själv granne med en hållplats (inte på 15 meters avstånd, men långt är det inte) och har aldrig störts av den. Gatsopare, byggtrafik, skrikande studenter, brännbollsspelare och fiskmåsar tillhör alla kategorin av saker som stör mer kring mitt hem. Tvärbanan låter nämligen inte alls (och detta är ju en anledning till dess farlighet, de är bra på att smyga). Tvärtom så har tvärbanan blivit en dundersuccé som ingen kunde förutspå. Trafikunderlaget för den norra grenen är dessutom betydligt större.

Att någon på så här svaga grunder kan skjuta upp en viktig infrastrukturell förbättring tycker jag är lite synd. Att de dessutom förmodligen kommer att ha mycket nytta av den när den är byggd gör det ännu mer synd, eftersom de inte tänker hela vägen. Jag hoppas verkligen att de tar sitt förnuft till fånga och låter bli att överklaga. Fast det är bara en dröm, det vet jag.

Andra intressanta inlägg om , , , , ,

Tyskland slutar jaga fildelare

Fildelning.Piratnytt rapporterar att man i Tyskland kommer att sluta jaga fildelare. I alla fall de som delar ut 200 filmer eller färre Om det menas att man kan dela ut 200 i taget filmer utan att vara intressant för polisen, eller om det finns någon tidsgräns på det hela (dvs om man under ett halvår delar ut totalt 200 filmer, men bara 5 åt gången) framgår inte riktigt. Det intressanta med det hela är att det är ett tecken på att några börjar förstå att det inte går att stoppa. Tekniken ligger före lagen. Fast om Ifpi skulle bestämma skulle vi väl sätta dit alla som nånsin delat ut en mp3-fil i stället för att jaga mördare.

Andra intressanta inlägg om , , ,

FRA-lagen ÄR massavlyssning

FRA. I ett väldigt sansat och sakligt inlägg presenterar Mark Klamberg varför FRA-lagen innebär massavlyssning. Och han gör det på ett sätt som inte ens Tolgfors och Åkesson borde kunna blunda för. Tyvärr tror jag inte att det kommer att spela någon roll. För min del har jag gett upp hoppet att sittande regering kommer att göra något åt lagen, mer än de kosmetiska ändringar som kommer att införas i höst. Och det jävliga är att de efter de ändringrna kommer att slå sig för bröstet och söga vad bra och integritetskramande de är.

Bloggat: Opassande, HAX

Andra intressanta inlägg om , , , , , ,

Call me Per W Schlingmann

Själv hör jag till dem som instinktivt ryggar tillbaka när jag hör termer som “war on terror”, “massförstörelsevapen” och “yttre hot”. Jag tycker nämligen att den retoriken är förlegad, eftersom det så beryktade kriget mot terrorismen mest har blivit ett sätt att inskränka rättigheter för de egna invånarna. Dock har vi fram till inte för så länge seda nvarit ganska befriade från dem här i Sverige. Vi har mest kunnat skratta åt det faktum att USA inte hittade några livsfarliga vapen i Irak, och sucka när man har hört om vad Department of Homeland Security hittar på. Tyvärr verkar nu terror-retoriken ha nåt även Sverige.

Poltikerbloggen rapporterar att moderaternas partisekreterare har gått ut i ett internt nyhetsbrev och sagt att FRA-lagen borde kallas antiterrorlag. Vi har redan haft politiker som har använt massförstörelsevapen som argument för lagen, och nu försöker alltså Schlingmann att med en ordvinklng få bort fokus från vad frågan egentligen handlar om. För lagen har faktiskt inget med terrorism att göra över huvud taget. Den har med generell avlyssning att göra. Det vet Schlingmann mycket väl, men i stället för att bemöta den kritiken försöker han nu alltså att sopa det under mattan med hjälp av lite nyspråk.

Terror-retoriken må ha funkat i USA månaderna efter 11/9 2001. Det finns dock två stora skillnader på läget där och då, och här och nu. Det första är att amerikanerna hade ett upplevt reellt yttre hot. Någon hade just kraschat stora flygplan in i en symbol för deras nation. Räddslan att det kunde hända igen var påtaglig. Något sånt yttre hot har inte vi. Den andra skillnaden är att vi har lyckats se igenom argumentationen. För den har använts ett tag nu, och blir bara tomare och tomare. Terrorretoriken används numera mest som skrämselpropaganda. Personligen utgår jag dessutom från att någon som använder terrorretoriken har helt andra mål och aktivt försöker dölja något. Att kalla något för antiterrorlag får alltså mig att reagera ännu starkare än mot något som kallas FRA-lag (jag vill ha en FRA-lag, en som tydligt reglerar vad FRA får göra, och som tydligt definerar att jag har rätt till min egen integritet). Summa sumarum har alltså Schlingmann , i mina ögon sett, skjutit sig själv i foten med sitt senaste försök till politisk spinn.

Fast han kanske inte räknade att det interna brevet skulle läcka ut. Hur skulle det kunna ske, moderaterna är ju lika duktiga som FRA, eller hur?!

Andra intressanta inlägg om , , , , , , ,

Polisanmäld!

Jodå, även jag har tydligen fått smaka på kakan. Men eftersom jag inte känner för att få mata internet-troll allt för mycket så tänker jag bara länka till folk som kommenterar anmälan. Min stora fråga är dock om jag är anmäld flera gånger eftersom jag dyker upp på listan flera gånger, och om mitt brott i så fall kan klassas som grov oförskämdhet…

Andra som skriver om detta:
Projekt På Riktigt
Badlands Hyena
Trotten
Enligt min humla

Andra intressanta inlägg om , , ,

Lycka till

Nu tycks det tydligen att man ska förbjuda rasistiska organisationer. Det känns väl sisådär tycker jag, för som Sophia Blomqvist skriver, “vem bestämmer vem som är rasist”.

Men när vi ändå är inne på det spåret så har jag en bättre idé. Varför inte lagstifta bort allt som någon tycker är dåligt. För om det står i lagen att allt är bra, så måste det väl vara så?

Läs även:
Trotten, Jinge, Kulturbloggen, Mad World, The Evolving Ape, HBT-sossen, LasseB, Ung Vänster, Jonas Morian, Karl Malmqvist, Kulturbloggen

Andra intressanta inlägg om , , ,

Vad mer finns att säga?

FRA. Inledde måndagmorgonen med att sitta tvärstilla i en bilkö för att ett automatlarm gick i söderledstunneln. Det är precis en sån start på veckan man vill ha. Har tillbringat helgen lite under isen och hade därför en lång rad inlägg att läsa, och har nog skummat hälften, ignorerat resten. De flesta handlade så klart om FRA-lagen i någon form. Det största som hänt i den frågan i helgen var ju så klart statsministerns fortsatta ovilja att ens ta i frågan med tång. Mary sammanfattar hans tal i Vaxholm på ett väldigt bra sätt.

Att läsa alla inlägg i debatten, och att höra politikerna gång på gång upprepa sin sedan länge söndersmulade argument får mig att börja fundera. Vad mer finns egentligen att säga? Hur kan man lyfta debatten till nästa nivå? Finns det ens en nästa nivå? För det känns som att även motståndarna mot lagen börjar likna papegojor i sin argumentation. Och det är förståeligt, eftersom politikerna uppenbarligen inte lyssnar (se där, det argumentet har ni hört förr, eller hur). Det går tydligen inte att ställa de ansvariga mot väggen och få de svar man vill ha (de är politiker, go figure).

Fast egentligen behöver det kanske inte sägas så mycket mer. Jag vet att min integritet är viktig för mig, allt annat är egentligen oväsentligt. Nu är det dessutom så att väldigt många håller med mig, och anser att intrånget på min och deras integritet är på tok för stort. Det spelar ingen roll hur förespråkarna säger att lagen fungerar, för ingen av oss är egentligen intresserade av en diskussion om semantik (vilket det tyvärr nästan har blivit), utan om integritet. Vi anser att den här lagen har gått för långt.

Nu tänker jag inte säga mer. För tillfället.

Andra intressanta inlägg om , , ,