Har Reinfeldt nått ut med sin strategi?

För tre dagar sedan kom två ytterst otajmade utspel från FRA som JK-anmälde HAX, och Sten Tolgfors som dök upp som gubben ur lådan efter att har varit tyst i debatten en längre tid. Efter det har det inte hörts ett dyft från officiellt håll. I bloggvärlden har det hörts desto mer. Nu kan man kanske tycka att tre dagar inte är så mycket, att regeringen och FRA faktiskt har annat att göra, och att även de som styr landet ska ha rätt att ha lite semester. Jag håller med om det, men med tanke på hur ofta Ingvar Åkesson har figurerat med utspel och debattinlägg den seanste tiden så är väl nästan tre dagars tystnad lite av ett rekord. Framför allt eftersom Tolgfors har lyckats vara tyst under den tiden också.

Kan det vara så att någon har rytit till och sagt att nu görs inga mer utspel utan att först kolla med Reinfeldt? Eller i alla fall med någon som har lite koll på medier och opinion. Och att det kanske är dags att samordna sina uttalanden lite mer, för uppenbarligen kan ju den där särskrivande specialklassen samordna sig utan att de ens känner varandra. De är dessutom många fler än Tolgfors och Åkesson, vilket borde tala emot deras gemensamma aktioner ännu mer. För inte kan det väl vara så att de håller sig uppdaterade, läser det andra skriver, sprider viktiga budskap genom att länka till dem och faktiskt bryr sig om vad som händer?

Rick och Anna uppmärksammar att FRA faktiskt har en egen version av PUL. En som gör att de faktsikt får lagra all information som egentligen är olaglig att lagra. De har alltså en lag som tillåter dem att syssla med åsiktsregistrering. Har historien inte lärt oss någonting? Både Rick och Anna spekulerar dessutom kring vad denna lag, kombinerat med massalyssning, kan innebära för redan utsatta grupper i samhället, som exempelvis HBT-personer. Deras läggning kan alltså registreras för att sedan skickas till annan nation (betänk att så nära som i Polen fortfarande är olalgligt att vara homosexuell, så vad händer om FRA snappar upp att någon i Polen är det?).

Tyvärr är det för tillfället vädigt mycket att vänta och se över situationen. Vi vet inte vad som kommer att hända, och innan riksdagen öppnar så är det enda som kan göras egentligen att hålla debatten vid liv, vilket Åkesson och Tolgfors hittils hjälpt oss med på ett ypperligt sätt. Låt oss därför hoppas att Reinfeldt inte bjudit in dem till sin sandlåda för att demostrera hur man leker struts. Förhoppningsvis kommer det inte att ha någon efekt, men jag tror tyvärr att utrymmet debatten kommer få i traditionell media kommer att minska om inte det kommer uttalanden från officiellt håll. Lyckligtvis är det bara en och en halv månad kvar tills riksdagen öppnar igen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Hur tänkte han egentligen?

Jag börjar undra om Ingvar Åkesson har Arne Anka som största ledstjärna i livet. Ni vet, “att tänka innan man talar är som att torka sig i röven innan man skiter”. För att tänka på vilka konsekvenser hans uttalanden kan få verkar han inte göra. Tidningarnas ledarsidor (DN, SvD, NSk) är tämligen överens om det senaste utspelet, anmälan mot HAX, är katrastrofalt ur PR-synpunkt. Både för lagen, myndigheten och Ingvar Åkesson personligen. PR-missat verkar dock ha blivit lite av FRA:s signum på sistone, så vi kanske inte ska bli förvånade. Simon Sundén har en bra sammanställning på FRA:s PR-strategi (eller kanske brist på).

Det spekuleras samtidigt i varför Åkesson valde att göra en anmälan till JK och inte till polisen. Det kan ju vara så att Åkesson inte vet var han borde anmäla en privatperson, men om man ska tro Göran Petterson (m), så är ju Ingvar Åkesson en juridiskt mycket kompetent människa. Så vad återstår då? Den teori som Lars Nyborg presenterar i artikeln jag länkade till är att det är skrämseltaktik, att en JK-anmälan är läskigare än en polisanmälan. Om detta stämmer, och FRA försöker skrämma opinionsbildare till tystnad så har de inte bara gått ett steg för långt utan snarare, ja, väldigt många. Bara anklagelsen är så farlig att jag hoppas att FRA och företrädare för regeringen dementerar den och går ut med en förklaring till varför man valde att anmäla till just JK. För jag kan bara inte tro att det är sant. Jag vill inte tro att det är sant. Det kan bara inte vara sant. Inte i Sverige 2008. Möjligtvis i Östtyskland 1982.

Meanwhile, at Rosenbad:
-Fredrik, du måste ta upp huvudet ur sandlådan nu, det här börjar spåra ur totalt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Bloggbävning pt.2

När Blogge myntade utrycket bloggbävning så gjorde han det för att beskriva den oerhörda mängden inlägg som skrevs om FRA-lagen på svenska bloggar. Nu verkar det som att ett stort efterskalv går att skönja. Detta tack vare FRA-chefen Ingevar Åkessons anmälan mot HAX. Fredrik Reinfeldts förhoppning att allt skulle blåsa över verkar nu aldrig bli sann, och detta tack vare förespråkarna till lagen. För jag tror inte att motståndarna till FRA-lagen kunde ha gett den här brasan mer liv än vad Åkesson just lyckats med. Om det är en medveten strategi från regeringen att bara låta allt ebba ut så sitter de nog är är ganska missnöjda med sin generaldirektör för tillfället. För att FRA-lagen skulle kunna få den här uppståndelsen mitt i sommaren hade nog ingen ens kunnat drömma om. Att anmäla en privatperson och bloggare för brott mot yttrandefriheten är något oerhört stort, jag vet personligen inte hur jag ska sätta proportionerna på det riktigt.

Efterspelet till JK-anmälan ska bli väldigt intressant att följa. Ryktena om att HAX skulle gripas var lyckligtvis inte sanna, men jag tror att vi kommer att höra betydligt mer innan den här frågan har blåst över (sorry Reinfeldt). En utredning av frågan kommer dessutom att ge en massa publicitet och fler kommer att få upp ögonen för vad som har hänt. Förhoppningsvis kommer HAX att klara sig ur detta utan rättsligt efterspel, men om det kommer att krävas så kommer han att ha ett stort stöd från en i stort sett enad bloggosfär. Något politiker nog bara kan drömma om.

Dagens skratt tycker jag ändå att Göran Pettersson (m) står för när han berömer Åkesson för anmälan, och hyllar hans kompetens inom juridik. I sig kanske inte så roligt, men när man läser detta så rycker det ordentligt i smilbanden.

Och så avlutningsvis, det farliga dokumentet:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Drevet är igång

Att bloggarna snabbt skulle nappa på FRA:s JK-anmälan mot Henrik Alexandersson var ingen förvåning dirket. De traditionella medierna verker dessutom ha tagit lärdom av sina tidigare slöa reaktioner och har faktiskt reagerat ovanligt piggt i frågan. SvD, DN, Expressen och ftonbladet kör alla artiklar om det inträffade.

För att förtydliga vad som det hela handlar om är det alltså inte de 103 namnen, utan dokumentet som Henrik la upp på sin blogg för ett tag sen, som bevis för att FRA redan för 12 år sen spanade i kabel, något som Ingvar Åkesson självklart dementerar. Allt som står i det hemliga dokumentet kom in via signalspaning i etern. Frågan som uppstår nu är väl huruvida de kan anmäla mig nu också, eftersom jag länkar till en publicering av hemligstämplat material (eftersom det uppenbarligen går att åtala för att länka till någon som sprider upphovsrättsslyddat material utan tillstånd)?

För tolv år sedan krävdes det alltså enbart att man fick/skickade ett fax till/från Ryssland för att hamna i FRA:s register. Att någon avslöjar detta leder alltså till att den personen är en fara för rikets säkerhet.
Att hemligstämplat material läckt ut från den änglalika instansen FRA verkar de dock inte lika bekymrade om. Det om något är väl en fara för rikets säkerhet, eller blir det först farligt när någon avslöjar myndighetens inkompetens?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

FRA anmäler HAX

Eftersom FRA inte har rönt någon framgång i debatten hittils så passar de på att anmäla Henrik Alexandersson till JK. För yttrandefrihetsbrott. Mer specifikt är han anmäld enligt Sekretesslagen 2:2, hot mot rikets säkerhet. Inte så illa pinkat av en bloggare. Dagens media har en artikel om det inträffade.

Skälet är så klart Henriks avslöjande av namnen på de 103 personerna som FRA har avlyssnat utan egentlig anledning. För att citera Henrik:

Jag har avslöjat att FRA samlar in information om vanliga svenskar. Jag har visat att denna information till stor del bara är meningslöst trams. Och jag har visat att information från FRA läcker.

Klart att Ingvar Åkesson tycker att jag bör sättas i fängelse. Gör man själv bort sig måste man alltid hitta en budbärare att hugga huvudet av.

Jag tycker hans analys säger i stort sett allt egentligen. Vad som dock skrämmer mig lite är FRA:s syn på det hela. Att de anser att Henriks avslöjande är ett brott mot rikets säkerhet får en ju att börja undra över vad de anser egentligen är ett yttre hot. För om en bloggare som påvisar att en myndighet har gjort sig skylldig till grova övertramp från sina befogenheter är en fara för rikets säkerhet så måste ju hela världen (ja, nästan i alla fall) vara ett yttre hot. Det känns ju allt annat än bra.

Och vad som värre är, förmodligen kommer detta att utredas och sammanställas, åklagare kommer kopplas in och det blir nog en ordentlig bunt med papper om huruvida Henrik bröt mot lagen eller inte. Allt medans alla anmälningar mot FRA omedelbart kastas i det runda arkivet.

Sen är det som Josh säger. Det kommer inte att lyckas. Henrik har ett för utbrett stöd, och vi kommer inte att vara tysta!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Tolgfors vågar sig ut i det öppna

Idag verkar det som att Sten Tolgfors återigen samlat mod och gett sig in i den offentliga debatten igen. Det är ju bra, för att ha en generaldirektör som enda oppinionsbildare är ju allt annat än bra. Att sen försvarsministern inte lyckas särskilt bra denna gång heller är ju en annan femma, men man kanske borde ge honom en liten poäng för att han i alla fall åter en gång försöker.

Många är de som har uppmärksammat Tolgfors debattartikel. JörgenL sågar den totalt och hävdar att Tolgfors lägger dimridåer. Tyvärr så har man ju sett argumenten förr, han tillför inte direkt något nytt till debatten, utan verkar mest syssla med desinformation. Mary känner sig frustrerad, eftersom det inte verkar ske någon öppning i debatten. Att lagens förespråkare inte bemöter motståndarnas argument leder ju tyvärr lätt till den debattsituation vi har i nuläget, dvs att det egentligen inte är någon debatt alls, utan snarare ett försök till opinionsbildning från regeringen, som hela tiden smulas sönder. Drottningsylt tar steget ännu längra och undrar om Tolgfors bedriver skrämselpropaganda, ett spår Emma också är inne på. Fast skrämselpropagnada det är ju också en form av oppinionsbildning. Eller också så tror regeringen på fullt allvar att bara man säger något tillräckligt mycket så kommer folk att tro det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Återhämtning

Nackdelen med att ha en RSS-läsare med massa prenumerationer är att man har på tok för mycket att läsa när man har varit frånvarande ett par dagar. Den frånvarande tiden är dock ganska skönt att ha ibland, så det är smällar man får ta. Tyvärr blir nog bloggläsandet lite lidande, eftersom man inte orkar läsa alla inlägg utan mest skummar igenom för att se om det finns något intressant.

Det gör dock att man hamnar i en ypperlig situation att se vilken fråga som varit den heta under dagarna man varit borta, eftersom man får allt på en gång. I detta fall så måste jag säga att det jag noterat mest är inlägg om den föreslagna civilkuragelagen. Eller angiverilagen som vissa väljer att kalla den. Och precis som med FRA-lagen så har regeringen inte med sig ens de egna leden i denna fråga, utan verkar köra på och tycka att detta är en bra idé utan att lyssna på vad folk tycker. Förhoppningsvis så har de tagit lite lätrdom av FRA-debatten, men å andra sidan lär inte denna fråga få lika mycket uppmärksamhet, och därför kanske regeringen tycker att folket står på deras sida. Vi får väl se. Personligen tycker jag att en lag som denna är oroväckande, främst på grund av risken för ändamålsglidning. Dessutom känns det ju lite konstigt att det kan vara olagligt att vara feg.

Annat läsvärt från helgen om förmiddagen tycker jag är Emmas inlägg om hur illa det blir för politikerna när vanlig folk är informerade (något som Henrik Alexandersson också skriver om). Även Projos inlägg, där regeringens värderingar efterlyses var intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Svenska internetleverantörer kritiska

Att det britiska förslaget för att få stopp på fildelare skulle gå att genomföra i Sverige verkar lyckligtvis svårt. Internetleverantörerna säger i allla fall att de inte vill ställa upp på att leka polis åt Ifpi. Det tycker jag verkar lovande. Dock vet man ju inte vad som kommer hända ändå, för integritetskränkande lagar verkar ju inte vara något som denna regering ogillar, så dte kanske dyker upp förslag om att internetlevernatörer är skylldiga att lämna ut uppgifter till upphovsrättstagare. Det kanske låter som ett worst-case-scenario, men datalagringsdirektivet är ju inte långt därifrån. En liten ändamålsglidning (för det är ju bara lagar som berör FRA som inte drabbas av sådant…) och vi är där. Att avlyssna folk utan brottsmisstanke är ju också populärt så här års, så det borde ju gå bra.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Det som inte FRA läser läser skivbolagen

STIM:s förslag om att avgiftsbelägga internetuppkopplingar för att därigenom ge artister betalt för den musik som laddas ner är på tapeten igen, och tydligen på väg att genomföras i Storbrittanien. Basic Personligt har en bra genomgång om varför detta är en dålig idé, och jag kan inte annat än att hålla med. För i slutändan handlar det om att privata företag ska få massa uppgifter om mitt surfande, och det tycker jag är oerhört skräckinjagande. Det får FRA-lagen att verka fånig i jämförelse, för privata bolag kommer garanterat att utnyttja informationen till betydligt mer än vad det åsyftas. Jag hoppas att internetlevernatörerna i Sverige har lite mer stake än i andra länder och förstår varför detta är en dålig idé. Jag vet i alla fall att om alla leverantörer utom en går med på detta så får den sista mig som kund, även om de tar dubbla priset.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Titta, han lever!

Det var kanske lite tidigt av mig att anmäla regeringen som saknad. Uppenbarligen så har i alla fall försvarsministern dragit sig tillbaka och predikar nu mest till de egna stödtrupperna. För hur ska man annars tolka att hans senaste inlägg i debatten finns att läsa på moderaternas hemsida, och inte på någon av tidningarnas debattsidor. Fast det kanske är så enkelt att tidningarna bara tar in debattörer som har något vettigt att säga. Eller, nej, det stämmer nog inte. Så varför har herr Tolgfors plötsligt dragit sig tillbaka till de egna leden för att debattera? Beror det på att han inte vågar ge sig ut i stora världen eftersom han får mycket mothugg? Eller känner han att även hans partikamrater behöver övertygas?

Tyvärr är hans argument samma gamla vanliga historia som det hat varit de senaste månaderna. Jag tror inte han har tillfört några nya arugment över huvud taget. Han undviker fortfarande att bemöta den verkliga kritiken, och vissa frågor ändrar han lite så där snyggt politiskt så att det ser ut som han svarar på, men inte gör det. Som brottsmisstanke till exempel. Han ställer frågan (till sig själv) varför det inte går att kräva brottsmisstanke för signalspaning. Men det har ingen krävt. Dock har det krävts brottsmisstanke för att avlyssna vanligt folks kommunikation, men det berör inte Tolgfors alls. Och för andra gången på kort tid (den första i en kommentar på denna blogg) så är det någon som försöker likna FRA-lagen vid en trafikkontroll av Polisen. Är det bara jag som tycker det är lite skrattretande?

I dagarna har det seglat upp inte mindre än två bloggar som försvarar FRA-lagen. Det intressanta är att bägge bloggarna är totalt anonyma. Inte ens en pseudonym eller en förklaring på vilka ståndpunkter man har. Det gör bäge två svåra att ta på allvar, eftersom man har svårt att värdera deras uttalanden. Rick Falkvinge har en bra genomgång om varför det är svårt och passar på att såga lite av den ena bloggens argument också. Mary är inte långt efter, och har nog till och med fått den ena bloggen att ändra sin länklista. Synda, jag tycket Allers förlag och SprayDate var roligare länkar än FRA och regeringen…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,