Politikerförakt?

Det är lustigt hur man ibland får saker vända upp och ner. Som betydelsen av politikerförakt. För mig har det alltid inneburit att folket inte kännt att de har något att göra med de som styr, att de som styr inte lyssnar, och att man inte har någon tilltro till de i ledande positioner. Man föraktar dem helt enkelt. Nu har dock en helt ny poliktikerförakt dansat in på banan. Låt mig exemplifiera:

“E-post är mitt viktigaste verktyg för att kunna hålla kontakt med såväl väljare som massmedia. Tyvärr så blir den uppgiften lite svårare för mig framöver, eftersom jag antingen riskerar missa viktiga mail bland alla era massmail, eller att jag helt enkelt inte kommer åt min mail alls eftersom min uppkoppling inte längre alltid klarar av att koppla upp sig mot e-postservern.”

Till saken hör att dessa massmail kommer från just väljarna, som är upprörda och därför utnyttjar en tjänst som Expressen tillhandahåller. Ja, ni har nog hört talas om den, den skickar mail till alla som röstade ja till FRA-lagen. Bortåt en halv miljon mail har skickats till riksdagen (till de 143 ledamöter som röstade ja, så det är ett antal personer som har gjort detta). Men bara för att väljarna är upprörda, och tar hjälp av något som någon annan formulerat är det alltså inte viktigt. Eller är det så att väljarna inte är viktiga? Hur är det, Olof Lavesson (m)?

Tilltaget fån Expressen kan tyckas en aning barnsligt, men visar också på viken oerhörd genomslagskraft denna fråga har. Hur många andra frågor skulle folk ha brytt sig om att ens göra en dylik funktion för? Men Olof Lavesson tar ändå priset som berättar att han tänker vidarebefordra alla mail till Expressen. Vad han försöker göra är minst lika barnsligt, men framför allt oerhört odemokratiskt och farligt. Han försöker censurera och tysta ner en tidning. Han försöker påverka journalister, vars uppdrag är att bevaka just sådana som han. Tyvärr antar jag att han inte svarar på det sätt som Badlandshyena föreslår. Även andra poliktiker verkar ha lite svårt med väljarkontakten, enligt valfritt.

Nej du Olof Lavesson. Du har gett politikerföraktet ett nytt, ganska skrämmande ansikte. Det som tydligt visar att politiker föraktar folket. Samma folk som grundlagen säger att makten utgår från. Fast den klyschan har ju i och för sig Fredrik R sedan länge avväpnat…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Sen när är det lönlöst att säga vad man tycker?

Folkpartiets gruppledare i Riksdagen, Johan Pehrson, tycker att Expressens mailkampanj (som man kan läsa mer om här och här) är lönlös. Det är ju för sent, beslutet är redan taget? Sen när är något för sent i en demokrati? Sen när går det inte att riva upp och ändra beslut? Sen när är det lönlöst att försöka påverka makthavarna (ja, den där sista är ju diskutterbar, de verkar ju inte lyssna särskilt bra alla gånger).

Johan Pehrson lyckas klämma ur sig ett par citat som nästan hamnar på listan över oförglömliga:

“Jag tycker att vi har haft en bra debatt innan”

Debatt? Har vi haft en sån? Jag tycker den har varit ganska ensidig, och motståndarnas (dvs våra) argument har aldrig bemötts på ett vettigt eller värdigt sätt. Men det kanske är en bra debatt för dig Johan?

“När man förklarar hur det ser ut, att det handlar om signalspaning och inte massavlyssning av svenska folket, så finns det ett stöd”

Men det har ni ju inte gjort. Ni har inte gett en trovärdig förklaring om att det inte är massavlyssning det handlar om. Vi kan också läsa, och de som förstår tekniken som är inblandad säger alla att det är just massavlyssning det handlar om. Sen kan ni kalla det vad ni vill.

Så tyvärr Johan, jag anser inte att det är lönlöst. Skulle det vara det skulle debatten inte finnas kvar, och du skulle inte behöva uttala dig över huvud taget. Nu gör du det ju bara för att försöka lugna den folkstorm som faktiskt råder. Är det inte dags att börja inse att ni har fattat ett riktigt uselt beslut och fundera på hur ni ska få det ogjort i stället för att krampaktigt hänga kvar vid en lagstiftning som faktiskt inte har folkets stöd? Jag vet inte hur historiskt bevandrad du är, men historien visar en sak, och en sak enbart. Förr eller senare vinner vi.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ett mycket talande exempel

Jag tror denna artikel i SvD talar för sig själv. Ett mycket bättre exempel på hur illa det blir av små enkla saker som FRA-lagen går nog inte att hitta. För det är ju reportrar som är viktiga att övervaka (för att inte tala om deras döttrar). Det är ju de som är de sanna terroristerna. Det “yttre hotet” mot De Totalitära.

Tack Mary för att du uppmärksammade mig på detta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Demokrati, [pawh rihk-titt]

All debatt som har uppstått kring FRA-lagen och integritetsfrågan har fått mig att tänka. Häromdagen såg jag att Anna Troberg är inne på samma spår. Spåret är egentligen att jag hade fel. Att dödförklara demokratin var kanske lite för tidigt. Jag borde kanske snarare ha utbrustit något i stil med; “Demokratin är död, länge leve Demokratin”. För jag tror att demokratin i Sverige har fått sin kraftigaste vitamininjektion på länge. Folk har börjat påverka, engegera sig och göra sina röster hörda. Man har tydligt visat sitt ställnigstagande och missnöje, i stället för att bara sitta och tyst acceptera allt politikerna säger och gör. Demokratin har också vaknat inom partiorganisationerna. Vilsna centerpartister har börjat organisera sig för att påverka sin pertiledning, precis som liberaler har börjat fundera kring vad de egentligen kan rösta på. Folk har börjat fundera mer kring ideologi och vilka grundläggande värderingar som är viktiga.

Våra politiker trodde att de skulle kunna göra som de brukar, det vill säga bestämma det de vill ha och sedan få solk att glömma och tröttna. De förstod inte vilken laddning frågan hade, och hur fel de gjorde. Nu när beslut ändå är taget i frågan så fortsätter folk att visa hur fel de tycker att det är, och det enda politikerna kan svara med är att leka struts (vilket också är den uttalade poilitken, enligt Reinfeldt själv) och skicka fram sina båda lakejer. Denna inställning är både naiv och nedlåtande mot de medborgare som faktiskt röstade på dem. Något som gör folk ännu mer upprörda.

Så lyssna noga nu kära politiker. Ni har väckt ett monster som kallas Demokrati till liv från de döda och det monstret har inga som helst planer på att tystna. Snarare kommer det att börja låta högre och högre, och bli farligare och farligare, ju mer ni angriper det. Glöm inte det!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Pinsamt SL

Nu är det sommar igen, och med det har SL börjat med sin sommartrafik, något som i vanlig ordning innebär att de tror att ingen åker tunnelbana på helgerna. För det måste ju vara anledningen till att de väljer att ha korta tåg på tunnelbanan på lördagar. Det blir trångt på tågen, ibland så att man tror att det är en tisdagsmorgon i rusningen (ja, kanske inte riktigt, men en väsentlig del av passagerarna står upp). Vad är egentligen motiveringen till att ha korta tåg? För jag kan inte se att det är färre resenärer på sommarlördagar än på vinterlördagar. Vi har ju mer turister i stan nu.

Näe, vill vi visa upp Stockholm från sin bästa sida är det viktigt att se till att vi har bra kapacitet på tunnelbanan, även på helger. Jag tycker dessutom det är fånigt att tågen fortfarande är korta på söndagar. SL:s styrelse kanske inte har märkt det än, men den här stan lever faktiskt dessa dagar också. Så använd de spår som redan finns mer, för tydligen tycker fler än jag att spårtrafiken är viktigt

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Försvarstal?

Rick Falkvinge dissekerar sönder dagen debattartikel i SvD skriven av Ingvar Åkesson. Jag blir oerhört fascinerad av hur förespråkarna för laen återkommer till samma argument hela tiden, även fast de sedan länge är antingen motbevisade eller helt intetsägande. Det verkar nästan som att de hade förberett ett antal argument för att kunna vifta bort ett par ledarartiklar i tidningarna för att sedan gå vidare. Nu när det blivit den folkstorm det har blivit så har de helt enkelt inget nytt att komma med, och kan egentligen inte trolla fram nya, vettiga, argument, eftersom de inte finns. Även Emma skriver väldigt bra kring lagen, och jag gillar framför allt hennes avslutning, som jag helt fräckt tar och citerar här:

“Generaldirektören kämpar för att hålla liv i FRA — vi kämpar för att hålla liv i demokrati och ett fritt och öppet samhälle, där FRA bara är en bit i ett stort och otäckt pussel.”

Även i DN skrivs det försvar för lagen, denna gång av Anders Wik. Jag tycker att det är ganska lustigt att två av de högst uppsatta tjänstemännen på FRA känner att de behöver gå ut och försvara denna lag. De ska ju inte göra något annat än att verkställa den, och jag tror inte de förstått att det faktiskt är det politiska beslutet vi är upprörda över i första hand. Sen blir vi ju också upprörda över att de försvarar beslutet, men jag har egentligen inget otalt med FRA. Jag gillar dock inte deras verksamhet, som har beslutats av landets politiker. Så Anders och Ingvar, varför är lagen så viktig för er? Är ni rädda om era jobb? Eller att bli marginaliserade i den internationella signalspanings-communityn? Eller har De Totalitära sagt åt er att försvara lagen, eftersom de är rädda om sina egna bykar?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Skriv till din parlamentsledamot

…och alla som inte är dina också. Henrik Alexandersson uppmanar oss alla att sprida ordet, och att påverka parlamentsledamötena i Europaparlamentet. Anlednigen är så klart Marianne Mikkos påhitt om att avgiftsbelägga och bgränsa bloggar. Eftersom jag är lat länkar jag bara till Henriks inlägg, där finns all informaition som krävs för att kunna skicka sin åsikt till våra parlamentsledamöter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Strid om bloggarna i EU

Henrik Alexandersson rapporterar att Christofer Fjellner (m) tar upp striden med Marianne Mikkos (s) förslag att begränsa bloggarna inom EU. Läs pressmedelandet på Henriks sida, och mer info på Christofer Fjellners blogg. Jag hoppas att det går att stoppa denna galenskap, för precis som Christofer skriver så har bloggarna bidragit till att vitalisera demokratin och utgör på inget sätt ett hot mot den (även om De Totalitära nog inte skulle hålla med, men de verkar ju ha en liten annorlunda syn på demokrati).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Att vädra ut stormen

Det är precis det vår käre statsminister försöker göra. Det säger han själv. Jag vet att jag börjar bli tjatig nu, men det håller faktiskt inte Fredrik. För stormen kommer inte att bedarra, opinionen kommer inte att vända. Du kommer inte komma ur detta med hedern i behåll. Det är för sent. Möjligtvis kan du lyckas återvinna lite av det politiska kapital du förlorat, men inte på det sätt du beter dig nu. Att säga att kritiken beror på att folk inte förstår lagen och att använda det som ett argument till att inte diskuttera frågan är inte ett sätt jag vill att våra ledande politiker ska agera på. Jag vill att de ska bemöta kritiken, och om vi nu har så fel så kan du väl komma med ett övertygande argument som får oss att tro på lagen. Än så länge har det varit tunnsått med sånt. Det kanske är ni som beslutat om lagen som inte förstår innebörden av den, eller är det just det ni gör, och är det därför ni inte vill ta debatten? För att ni vet att vi har rätt?

Och när jag ändå är inne på temat: “det håller inte”. Centern ska tydligen uppfostra sina partimedlemmar. Jag trodde att en demokratisk organisation fungerade precis tvärtom, dvs att beslutsfattarna ska förankra sina beslut hos medlemmarna, och inte i efterhand försöka övertyga dem om att det var rätt. Fast det kanske bara är så att demokratin inom centern fungerar på samma sätt som den svenska.

Anna Troberg skriver ett syrligt och träffande inlägg om samma ämne. Läs och begrunda.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Upprivenhet

Nu säger Mona Sahlin att (s) kommer riva upp FRA-lagen om de får makten. Ja, det är vad hon vill få det att låta som i alla fall. Daniel på Basic Personligt tar och genomskådar Monas argumentering på ett lysande sätt. Tyvärr Mona, det håller inte. Ni vill inte alls riva upp lagen, bara ta billiga politiska poänger. Jag tror inte ni är ett dugg bättre i denna fråga, då skulle ni inte ha introducerat lagen från första början.

Nu börjar dessutom Fredrick Federley att hojta igen. Han försöker ta igen lite av det väljarstöd han sumpade efter omröstningen förmodligen. Men tyvärr Fredrick, jag måste säga samma sak till dig som till Mona. Det håller inte. Vi har sett vad du går för när det verkligen gäller. Det är lätt att lova saker och prata sig varm om integriteten, men när allt kom till kritan tryckte du “ja” den 18:e.

Emma på opassande har sammanställt en bra lista över övervakningslagar som finns, som kommer att införas och som är i planeringsstadiet. Det är ingen munter läsning direkt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,