Internet sågar Prince

Kultur. Veckans helt ut och cyklar bjuder “the artist formerly known as the artist formerly known as Prince” på. Vi kan också kalla det för veckans Uusman. Eller vad sägs om citat som “Internet är helt ute” och “Internet är som MTV. MTV var också hippt en gång och så plötsligt var det ute”.

Men han tycker om nya sätt att distribuera på. Dock inte över internet. För då får man inte betalt i förväg, utan när konsumtionen sker. Vilket man kan förstå är lite läskigt när man inte vet hur ens material blir mottaget. För om en skiva floppar är det ju skönt om man redan fått alla pengar för den.

Då är det bättre att skicka en skiva gratis till alla som köper Mirror, för då kommer ju även folk som inte vill ha skivan att få den. För om bara de som vill lyssna verkligen gör det kanske det inte är någon som gör det. Fast lyssna och lyssna, det viktiga är ju inte att någon lyssnar på musiken, utan att någon betalar för den.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

And the www connects to the eww, and the eww to the sww…

Internet. Eftersom det där med fri information är något läskigt så kan det inte få förekomma i en demokrati. Det verkar i alla fall vara brittiska politikers paroll. Nu ska de tydligen försöka ge en minister totalmakt över internet. Ett carte blanche att göra som man vill, utan att behöva gå omvägen vi något så töntigt som ett folkvalt parlament för att ändra på lagar. Allt för att begränsa det där hemska internätet. Därför har jag ett förslag till alla politiker.

Vi lägger ner skiten och skapar ett nytt.

Tänk er själva. Ett world wide web. Där alla kan ansluta och utdela information. Europeer ansluter vi eww (no pun intended, really), europe wide web. I eww finns ett inbyggt filter som kontrolleras från ett kontor i Paris vars logga jag inte kan visa för jag har inte rätt att använda det typsnittet, och till skillnade från dem tar jag sånt på allvar. Filtret ser till att ingen dålig information om Europa sprids till övriga världen. På samma sätt så kommer ingen dålig information in heller. på cww (china wide web) används detta flitigt. Det är inte censur, det handlar bara om att vissa saker är inte bra, eller nödvändiga, för en normal europe att ta del av. Alltså hjälper Filtret till i vardagen, för oss alla.

För att komma ut på eww måste vi svenskar först ansluta oss till sww. Eftersom vi per automatik blir anslutna till eww så måste vår kommunikation granskas så att vi inte säger dumma saker om regimen till våra medeuropeer. Informationsutbyte får vi självklart hålla på med, vår egen statsminister byter exempelvis gärna recept med den franska presidenten. Eftersom hans e-post dock är av vikt för riket så behöver inte han, till skillnad från de flesta andra, skicka en kopia till Kontrollmyndigheten (en hopslagning av FRA och den “domstol” som var satt att kontrollera dem, lite av en Judge Dread kombo som visat sig vara oerhört effektiv på att sätta dit dissidenter och annat patrask). Skickar man inte denna kopia så är det skäl för att bli kallad till polisen för förhör, och självklart beslagtas ens datorer på kuppen.

Fast på sww är det mesta lugnt. På ukww går det livat till. Där kan ministern se till att arrestera lite vem han vill, tack vare Digital Economy Bill. För invånarna blir det dock lite jobbigt, eftersom det ibland är lagligt att maila, och ibland inte.

I Frankrike pratar man om att starta ett fww, men presidenten tycker att det räcker om han har den tillgången så kan han berätta för alla andra vad som händer i världen. På så sätt slipper han läskiga överaskningar.

I Australien har man lagt ner hela skiten, eftersom det visade sig att allt kunde tolkas pornografiskt.

Men en sak är säker. Man har i alla fall stoppat den hemska fildelningen!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Jag tror att något gick sönder

Politik. Historien skŕivs av vinnarna sägs det ju. Det var nog sant i förra milleniet, men numera så stämmer det nog mindre väl. Saker stannar kvar på ett helt annat sätt, det har till och med dagens okunniga politikerfattat. Alltså måste detta kontrolleras, strypas i sin linda, förstatligas. Det bästa vore om man kunde anpassa den bilden man ville visa upp och se till att ingen fick se något annat. Det skulle ju innebära ett mycket enklare jobb när det kommer till att tuta i invånarna nästa stolliga förslag som minskar deras kontroll över sina egna liv. Tar vi bort ordet stolliga känns det som att det är så det spanska EU-ordförandeskapet resonerar.

Fast de är så klart inte först. Som alla bra förslag gällande internet så är fransmännen pionjärer. För tänk vad bradet vore för ungdomar om de kunde frisera bilden av sig själva på internet. Det skulle ge b-kändisar som råkat ut för hatatacker en chans att bli av med bilden som puckon. Det skulle ge Tiger Woods en chans att inte ha varit otrogen. För det är så internet fungerar.

För en bunt med år sedan jobbade jag på en IT-avdelning, och råkade stå brevid en av våra helpdesk-medarbetare som fick ett samtal. Det var nämligen så att vårt intranät låg nere (planerad åtgärd som alla blivit informerade om) och en person var mycket upprörd för denna behövde komma åt internet. Detta gick ju inte nu, eftersom denne hade just intranätet som startsida (vilket denne också upplyste om, eftersom det var en tvingad inställning på alla klienter, och alltså var det vårt fel att internet inte var åtkomligt). Att stänga ner starten på internet var ju något som omöjligjorde dennes jobb (förmodligen surfa på aftonbladet eller liknande).

Alla som får höra den historien brukar skratta och undra hur någon kan vara så dum. Man vet ju hur man gör. På det kan jag bara svara: jaså? För detta handlade inte om vetskap. Det handlade om förståelse. För om inte starten på internet kunde laddas, hur kunde då något på internet laddas. Saknar man förståelse för att det inte finns en start så försöker man inte ens att skriva in adressen som man brukar när man ska till aftonbladets hemsida (på de flesta arbetsdatorer bruker den dyka upp när man skrivit www.a), för det kommre ju inte att fungera.

Så när någon föreslår att man ska kunna få internet att glömma, så handlar det om att denne verkligen tror att det går. Att informationen finns på ett ställe, aldrig lagras eller skickas vidare. Det handlar helt enkelt om okunskap.

Det är okunniga människor som tror att de kan ha råkat förstöra internet när de får en 404-sida.

Det är okunniga människor som tror att böcker och information på internet arkiveras på samma sätt.

Det är okunniga människor som stiftar våra lagar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Men ändå blir de fattiga…

Fildelning. Åter en gång visar en oberoende undersökning, denna gång från KTH, det vi har sagt hela tiden (DN). Artisterna är de stora vinnarna på fildelningen. Dessutom påpekas det faktum att det faktiskt inte kommer in mindre pengar till musikindustrin. Det är bara skivbolagen som får mindre pengar. Livebolagen däremot…

Så hur kommer det sig då att artisterna är så himla fattiga? Det enda jag kan komma på är att de faktiskt spelar usel musik!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Sarkozy ett övertramp från att mista sin uppkoppling

HADOPI. Dagens gör som vi säger, inte som vi gör kommer via Boing Boing från den franske presidenten Sarkozy.

Tydligen har presidentens medarbetare gjort 400 olovliga kopior på en dokumentärfilm som bara finns i 50 ex. Och detta är inte första gången som något liknande inträffar, för det är inte så länge sedan presidentens parti gick med på en förlikning efter att olovligt ha använt en sång i deras kampanj.

Men fildelning är fult och man måste sätta åt dem som håller på med det hårt. Det måste ju innebära att om något mer händer så ska Sarkozys ISP strypa tillgången, eller hur?!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Oskyldig tills motsatsen bevisats?

TPB. Farsen kring thepiratebay ångar på. Nu har siten tvingats ner sedan en av dess före detta(!) leverantörer hotas med vite. Nu beror detta viteshot inte på att TPB blivit fällda för något, utan för att siten har blivit stämd av amerikanska upphovsrättsorganisationer. Som Rick Falkvinge skriver i länken ovan, detta är ett rent angrepp på vår infrastruktur.

Precis som Emma är jag oroad. Inte så mycket av att sidan försvunnit ett tag, för den kommer tillbaka. Utan för att det är så lätt att böja på svenska lagar och censurera vår information. Om jag skulle stämma upphovsrättmaffian för något, skulle det innebära att alla deras filmer, all deras musik, slutade spelas? Skulle vi stänga biograferna? Kanske om jag vann, men aldrig som ett förberedande inför rättslig prövning. Stockholms tingsrätt har redan dömt tpb i denna fråga. De har redan bestämt att siten är skylidg. Så får det inte gå till i ett rättssamhälle. Fast det är klart, något sådant har vi nog inte längre.

Det är lätt att avfärda detta som en fråga som har med fildelning att göra, men det är att förminska situationen. Att stänga ner vår infrastruktur på grund av en civilrättslig stämning är något oerhört allvarligt, något som inte borde kunna få förekomma i en demokrati. Detta visar dock att våra politiker och de som ser till att de lagar politikerna skapar också efterlevs, lever i en allvarligt föråldrad världsbild. Vi måste se till att det blir ordning på det nu, och ska jag vara ärlig är jag inte säker på att vi har ett år på oss, för i september nästa år kan det redan vara för sent. Utvecklingen går på tok för fort mot ett samhälle som övervakar och censurerar det vi har tillgång till. Vi har mycket jobb framför oss.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Prövning, eller enbat fördröjning?

IPRED. Det har nu blivit klart att Ephone överklagar tingsrättens beslut att de måste dela ut användaruppgifter om den person som via en lösenordsskyddad ftp-server delat med sig av ljudböcker (fortfarande ingen förundersökning om dataintrång dock, lustig…). Jag tycker självklart att de gör rätt, och tydligen har de fått precis den reaktionen från både kunder och allmänhet. Det är trevligt att de lyssnar på vad folk tycker, fast det vore mycket trevligare om våra politiker gjorde det.

Dessutom har det inkommit en ny ansökan om att få ut uppgifter. Denna gång är det fyra filmbolag som vill pröva lagen. Dock är deras mål sajten swetorrents, vilket ju gör det hela betydligt mer intressant, eftersom inga olagliga uppgifter ligger där (för jag klassar fortfarande inte att länka till en torrent-fil som olagligt, hur mycket tpb än blev dömda, för följden av det skulle vara så dum att det är väldigt tydligt att våra domstolar inte har tänkt längre än näsan räcker). Så det ska bli väldigt intressant att se hur denna ansökan hanteras.

Fast egentligen kan jag svara på det redan nu. Telia kommer att bli tillsagda att lämna ut uppgifterna. Någon som är beredd att sätta pengar på det motsatta? För lagen är i sig så genompolitisk att inget annat skulle accepteras av de som beställde den. Det enda som skulle få något att verkligen hända är genom att riva upp lagen, men det enda som skulle kunna förverkliga den drömmen är när piratpartiet kommer in i riksdagen. Alltså måste vi kämpa ett drygt år till och visa hur illa ställt det är.

Vår valrörelse har tydligen redan börjat!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

När en blind leder en blind.

Spectrial. Tomas Norström är inte jävig. Någon som är förvånad?

Till saken hör att lagmannen Anders Eka, som har undersökt om Norström begått jäv eller inte, är medlem i samma förening, dvs. föreningen om upphovsrätt ockå associerar med upphovsrättmaffian, om än i andra kanaler. Hade Eka kommit fram till att Norström var jävig så hade han med andra ord diskvalificerat sig själv från att ha gjort utredningen från början. Han kunde således bara komma till ett beslut, vilket föranlett en jävsanmälan även mot honom.

Hur dum får man egentligen bli? Hur kan man tillsätta någon att utreda en situation när denna själv är i samma situation? Hur kan man tro att detta gynnar rättssystemet? Domen var kontroversiell redan innan detta, men nu har man lyft farsen till en ny nivå. Eller lyft och lyft, det handlar nog snarare om att den har sjunkit till en nivå så låg att inte ens Stefan och Krister kunnat fantisera om något liknande ens under den värsta syratripp man kan tänka sig.

Men vad vet jag, jag är ju inte jurist. Och varför ska medborgare ha tro på rättssystemet, det verkar ju onödigt. Det är bättre att använda det för att hålla dem i schack!

Läs även andra bloggares , , , , ,