EU:s propagandamaskin maler vidare

EU. Propagandamaskinen inom den europeiska unionen verkar nå nya höjder. Brittiska Telegraph rapporterar om hemliga dokument om att avsätta medel för att följa den EU-skeptiska debatten. Allt för att diskussionerna inte ska urarta verkar det som.

Frågan är vad EU har med detta att göra? Jag förstår att en dylik koloss har problem med det faktum att den inte är älskad av alla, men att gå från det till att aktivt söka upp dem som uttalar skepticism är ett ganska långt steg att gå. Men det ligger helt i linje med det EU vi känner så ingen borde väl bli förvånad. Det är ju dumt att ta till sig kritik och försöka reformera sig för att fler ska känna sig hemma i gemenskapen. Det kan ju nämligen innebära att man tappar makt, och det verkar ju som att det inte bara är Reinfeldt som tycker att folk ska finna sig efter vad de som har makt tycker.

Känns som att detta har sagts förr, men börjar det inte bli läge för “Riv upp, gör om, gör rätt”?

En extremröst är bara en SL-biljett bort.

Politik. Det har väl knappt undgått någon hur den nya pengatvättregleringen från EU missar målet och mest skapar problem för helt vanliga personer utan någon önskan eller något behov av att tvätta pengar. Totalregistrering av varenda sms-betalning kanske försvårar för alla som tvättar pengar via sms-köp av chokladkakor i selecta-maskiner, men det känns som att man missar målet lite. Eller var poängen att se till att göra det ofantligt mycket krångligare att åka kollektivt?

Det här får mig att tänka lite. Vilket ansvar har egentligen politiker med sina beslut? Var det någon som ens tänkte på bussresenärer när man började diskutera hur det skulle bli krångligare för den organiserade brottsligheten att få sina svarta pengar att bli vita? Kanske det helt enkelt är så att det är svårt att inse konsekvenserna av beslut man fattar, i alla fall när man fattar beslut på den nivån. Förmodligen är det så. Innebär det att politiker kan svära sig fria från ansvar för det som de inte kunde förutse?

De som snart ska försöka sig på att köpa en biljett till tunnelbanan kommer nog att svära lite när man inser att det inte riktigt går som man vill. Det kommer att generera massa bad will för SL och andra som använder sms som betalningsmedel, och det enda de kan göra är att hänvisa till ett ansiktslöst EU-direktiv. Där någonstans kommer möjligheten att utkräva ansvar att dö ut. Det generella föraktet mot politiker kommer att öka, och det kommer främst påverka inrikespolitiken. För det är här som ansvar utkrävs, oavsett om det är i EU eller riksdagen beslutet fattas. När politikerföraktet ökar, när väljarna känner sig hopplösa och överkörda av en maktelit som inte lyssnar på dem så gynnas extrempartier.

Är det verkligen ett ansvar vi vill att politiker ska kunna svära sig fria från?

Nu och då, vi och dem

Politik. Alla tjänar på om debatten lägger sig. Det var förvisso en lögn. Regeringen tjänade på att debatten lade sig. Socialdemokraterna tjänade på att debatten lade sig. Annie “jag slutade tänka själv sen jag blev minister” Lööf tjänade nog mest av alla på att debatten lade sig. Lustigt hur det kan vända. En av dem som var förgrundsfigurer i slaget om massövervakningen, och som till och med förklarade att de garantier de fått säkrade den personliga integriteten. De garantier som hon nu varit delaktig till att fulkomligt köra över! Känns det bra idag Annie? Vill du ta tillbaka din röst? Eller är din ministerpost viktigare? Jag tror tyvärr jag vet svaret.

Det vi dock ser nu är följden av att debatten lade sig. För helt plötsligt är vi där vi aldrig skulle kunna hamna. Tidigare löften glöms bort. Dessutom så inför man nya regler som man inte ens vet konsekvensen av, vilket i sig är enormt anmärkningsvärt, men inte förvånande i sammanhanget. Rättssäkerheten slutade spela roll för länge sedan antar jag. Den förhållandevis stora tystnaden nu jämfört med när FRA-lagarna drevs igenom första gången är dock enorm. Och det beror inte på att det är fotbolls-em, även om jag inte skulle bli förvånad om denna charad utnyttjas ännu en gång, när publicus vulgaris är upptagen med annat.

Den enda slutsats jag kan dra är att den största chansen att få till en förändring redan har varit. Den försvann i och med omröstningen i riksdagen 18/6 2008. För att tro att en grupp icke-organiserade aktivister ska kunna sätta den politiska dagordningen på samma sätt som då, det är nog ganska naivt. Tyvärr har även betongrövarna i Rosenbad lärt sig av det som inträffat, och de har nog en hel del taktik klart för sig om det skulle uppstå en liknande situation igen. På många sätt har det i och för sig gjort det i och med ACTA-debatten, men den berör mest EU-politiken, och den behöver av någon outgrundlig anledning den svenska regeringen aldrig ta ansvar för. Inte ens när den är drivande i frågorna.

Lustigt nog innebar FRA-debatten 2008 att gammelmedierna stärkt sin ställning som opinionsdrivare. För i och med den enorma uppmärksamhet som blev då så kan man lätt bortse från midre blogguppror, även om de ansetts som gigantiska före 2008. För vem bryr sig om en fråga som inte alla skriver om? Då kan den ju inte vara tillräckligt viktig. Gammelmedias roll att peka ut vad som är viktigt är därför minst lika viktig som tidigare, och tyvärr visas det inga tecken på bättring från de hållen. Rapporteringen om det som händer i EU är bristfällig i sina bästa stunder.

Så vad vill jag ha sagt? Förmodligen att det inte är lika enkelt längre. Den kollektiva arbetsinsatsen i piratpartiet som kulminerade i två platser i EU-parlamentet innebar tyvärr att luften gick ur organistationen där och då. Just nu pågår en återuppbyggnad, men det tar tid att uppfinna hjulet igen, och att nästa EU-val är samma år som nästa riksdagsval tror jag tyvärr är en nackdel för partiet. Att hoppas på att något annat parti ska driva dessa frågor tillräckligt starkt är tyvärr dödfött. Miljöpartiet kan bli en bra allierad, men dessa frågor hamnar nog på tok för långt ner på deras priolista när det väl gäller för att de ska vara en pålitilg kandidat. Regeringen och Socialdemokraterna har ju tydligt visat var de står, och det “liberala” centerpartiet har nog förlorat sina frihetliga väljare för alltid (jag hoppas i alla fall innerligt det).

Tack för att ni lyssnade, nu går jag i dvala igen till nästa gång…

And the www connects to the eww, and the eww to the sww…

Internet. Eftersom det där med fri information är något läskigt så kan det inte få förekomma i en demokrati. Det verkar i alla fall vara brittiska politikers paroll. Nu ska de tydligen försöka ge en minister totalmakt över internet. Ett carte blanche att göra som man vill, utan att behöva gå omvägen vi något så töntigt som ett folkvalt parlament för att ändra på lagar. Allt för att begränsa det där hemska internätet. Därför har jag ett förslag till alla politiker.

Vi lägger ner skiten och skapar ett nytt.

Tänk er själva. Ett world wide web. Där alla kan ansluta och utdela information. Europeer ansluter vi eww (no pun intended, really), europe wide web. I eww finns ett inbyggt filter som kontrolleras från ett kontor i Paris vars logga jag inte kan visa för jag har inte rätt att använda det typsnittet, och till skillnade från dem tar jag sånt på allvar. Filtret ser till att ingen dålig information om Europa sprids till övriga världen. På samma sätt så kommer ingen dålig information in heller. på cww (china wide web) används detta flitigt. Det är inte censur, det handlar bara om att vissa saker är inte bra, eller nödvändiga, för en normal europe att ta del av. Alltså hjälper Filtret till i vardagen, för oss alla.

För att komma ut på eww måste vi svenskar först ansluta oss till sww. Eftersom vi per automatik blir anslutna till eww så måste vår kommunikation granskas så att vi inte säger dumma saker om regimen till våra medeuropeer. Informationsutbyte får vi självklart hålla på med, vår egen statsminister byter exempelvis gärna recept med den franska presidenten. Eftersom hans e-post dock är av vikt för riket så behöver inte han, till skillnad från de flesta andra, skicka en kopia till Kontrollmyndigheten (en hopslagning av FRA och den “domstol” som var satt att kontrollera dem, lite av en Judge Dread kombo som visat sig vara oerhört effektiv på att sätta dit dissidenter och annat patrask). Skickar man inte denna kopia så är det skäl för att bli kallad till polisen för förhör, och självklart beslagtas ens datorer på kuppen.

Fast på sww är det mesta lugnt. På ukww går det livat till. Där kan ministern se till att arrestera lite vem han vill, tack vare Digital Economy Bill. För invånarna blir det dock lite jobbigt, eftersom det ibland är lagligt att maila, och ibland inte.

I Frankrike pratar man om att starta ett fww, men presidenten tycker att det räcker om han har den tillgången så kan han berätta för alla andra vad som händer i världen. På så sätt slipper han läskiga överaskningar.

I Australien har man lagt ner hela skiten, eftersom det visade sig att allt kunde tolkas pornografiskt.

Men en sak är säker. Man har i alla fall stoppat den hemska fildelningen!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Jag tror att något gick sönder

Politik. Historien skŕivs av vinnarna sägs det ju. Det var nog sant i förra milleniet, men numera så stämmer det nog mindre väl. Saker stannar kvar på ett helt annat sätt, det har till och med dagens okunniga politikerfattat. Alltså måste detta kontrolleras, strypas i sin linda, förstatligas. Det bästa vore om man kunde anpassa den bilden man ville visa upp och se till att ingen fick se något annat. Det skulle ju innebära ett mycket enklare jobb när det kommer till att tuta i invånarna nästa stolliga förslag som minskar deras kontroll över sina egna liv. Tar vi bort ordet stolliga känns det som att det är så det spanska EU-ordförandeskapet resonerar.

Fast de är så klart inte först. Som alla bra förslag gällande internet så är fransmännen pionjärer. För tänk vad bradet vore för ungdomar om de kunde frisera bilden av sig själva på internet. Det skulle ge b-kändisar som råkat ut för hatatacker en chans att bli av med bilden som puckon. Det skulle ge Tiger Woods en chans att inte ha varit otrogen. För det är så internet fungerar.

För en bunt med år sedan jobbade jag på en IT-avdelning, och råkade stå brevid en av våra helpdesk-medarbetare som fick ett samtal. Det var nämligen så att vårt intranät låg nere (planerad åtgärd som alla blivit informerade om) och en person var mycket upprörd för denna behövde komma åt internet. Detta gick ju inte nu, eftersom denne hade just intranätet som startsida (vilket denne också upplyste om, eftersom det var en tvingad inställning på alla klienter, och alltså var det vårt fel att internet inte var åtkomligt). Att stänga ner starten på internet var ju något som omöjligjorde dennes jobb (förmodligen surfa på aftonbladet eller liknande).

Alla som får höra den historien brukar skratta och undra hur någon kan vara så dum. Man vet ju hur man gör. På det kan jag bara svara: jaså? För detta handlade inte om vetskap. Det handlade om förståelse. För om inte starten på internet kunde laddas, hur kunde då något på internet laddas. Saknar man förståelse för att det inte finns en start så försöker man inte ens att skriva in adressen som man brukar när man ska till aftonbladets hemsida (på de flesta arbetsdatorer bruker den dyka upp när man skrivit www.a), för det kommre ju inte att fungera.

Så när någon föreslår att man ska kunna få internet att glömma, så handlar det om att denne verkligen tror att det går. Att informationen finns på ett ställe, aldrig lagras eller skickas vidare. Det handlar helt enkelt om okunskap.

Det är okunniga människor som tror att de kan ha råkat förstöra internet när de får en 404-sida.

Det är okunniga människor som tror att böcker och information på internet arkiveras på samma sätt.

Det är okunniga människor som stiftar våra lagar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Sarkozy ett övertramp från att mista sin uppkoppling

HADOPI. Dagens gör som vi säger, inte som vi gör kommer via Boing Boing från den franske presidenten Sarkozy.

Tydligen har presidentens medarbetare gjort 400 olovliga kopior på en dokumentärfilm som bara finns i 50 ex. Och detta är inte första gången som något liknande inträffar, för det är inte så länge sedan presidentens parti gick med på en förlikning efter att olovligt ha använt en sång i deras kampanj.

Men fildelning är fult och man måste sätta åt dem som håller på med det hårt. Det måste ju innebära att om något mer händer så ska Sarkozys ISP strypa tillgången, eller hur?!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

För EU:s höga höns verkar demokratin vara ett hinder

EU. Att det finns ett demokratiskt underskott inom EU är ju inte direkt någon nyhet, och det är en fråga som i dagarna är extra aktuell. I morgon går nämligen irländarna till valurnorna, igen. Förhoppningsvis för att rösta nej, igen. Så att vi får en ny folkomröstning på Irland i februari, allt enligt den Wallströmska logiken.

Att sedan kommisionen dessutom, i strid med både irländsk lag och EU:s policys, lägger sig i folkomröstningen genom att sprida propaganda och köpa annonser är helt uppåt väggarna, men tyvärr slutar det inte där. Wallström kommer också med rena hitte-på-argument som hon inte tänker försvara förrän efter omröstningen. Det är demokrati på EU-vis. Synd att inte vi får rösta, men vi kan i alla fall visa irländarna att de inte är så ensamma som vissa vill påstå.

Nu slutar det inte där dock. För mitt i denna oerhört intressanta slutspurt så sitter en grupp parlamentariker och förhandlar med ministerrådet om telekompaketet. Och för att inte folk ska kunna säga vad de tycker om det bud ministerrådt har gett så har de hemligstämplat det! Det är så att man bågnar. Sen hjälper det nog inte, för saker tenderar att läcka ändå (utom från FRA då så klart), och det verkar som att ministerrådet är ganska nedgrävna i sin ställning. 138:an ska bort, en ny formulering ska in, och parlamentet ska be om ursäkt! Be om ursäkt! Det högsta folkvalda organet inom EU ska alltså be om ursäkt för att det har utövat sin lagstadgade makt?! I förlängningen innebär alltså det att vi medborgare måste be ministrarna om ursäkt för att vi har mage att välja representanter som faktiskt lägger sig i. Vi borde veta hut!

Det är i alla fall skönt att det så snart efter valet visar sig att en röst på Piratpartiet var allt annat än bortkastad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Är det inte terrorister…

Storebrorssamhället. När det i Sverige höjs röster för en helt befängd åsiktsregistrering så har man i Storbrittanien (som vanligt!) redan tagit det hela ett steg längre. Nu måste man finnas i ett statligt register för att få skjutsa barn till en fotbollsturnering, för att få jobba med “utsatta” vuxna, för att få jobb inom vård och skola.

Alltså, man måste på heder och samvete intyga att man inte är pedofil eller pervers på annat sätt. Sedan körs detta mot brottsregister och liknande, och man räknar med att en fjärdedel av Storbrittaniens vuxna befolkning kommer att registreras på detta sätt. Är man inte registrerad väntar dryga böter.

För att förstå precis hur galen denna lag är så citerar jag DN:

Informella överenskommelser mellan föräldrar om vem som kör vem till olika evenemang kommer inte att beröras av lagen, försäkrar ISA.

Problemet är att lagen är luddig. Om en ”informell överenskommelse” blir rutin – ja, då gäller VSB. Som rutin kan gälla tre gånger på en månad, eller en gång varje månad.

Så om två föräldrar kommer överens en gång om att skjutsa barn så är det okej, men om man kommer överens om att skjutsa varannan tisdag så är det inte okej. För det inser vi ju alla att det är så mycket farligare…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kamerorna når in i hemmen

Övervakningssamhället. I övervakningens hemland, Storbritanien, har nu övervakningskamerorna flyttat in i hemmen (Opassande, Badlands Hyena, HAX).

Egentligen är det väl ingen som är överaskad. Och det är ju inte som att det drabbar någon som inte har problem, eller hur var det nu? För det är ju bara de 20000(!) familjer som sköter sig sämst som ska övervakas. Så att de äter ordentligt(!), skickar sina barn till skolan och inte super och slåss. Dessutom ska det komma hem säkerhetsvakter och göra kontroller då och då.

Man kan ju tro att oppositionen skulle gå i taket, men det enda de säger är “much too little, much too late”.

Till saken hör att denna typ av övervakning bevisades vara misslyckad redan 2008, när man experimenterade med detta i mindre skala.

Fast det som skrämmer mig är ändå att man ens tänker tanken att sätta upp statliga övervakningskameror i någons hem. Det spelar ingen roll vad de har gjort, staten har inget i deras hem att göra. Att berövas så stor del av sitt privatliv borde vara något som är reserverat för fängelsen, och uppenarligen har dessa famlijer inte gjort något så grovt brott eftersom de inte är berövade sin frihet. Dessutom så har minister Balls mage att kalla det att man ger familjerna stöd, när det enbart handlar om statlig kontroll.

Tyvärr ser inte politikerna vad det är de gör när de inför lagar som denna. Att ha statligt sanktionerad övervakning av privata hem är så långt över gränsen att man inte ens ser den längre. Lyckligtis är vi inte där i Sverige. Än. Tyvärr har de Europeiska länderna visat på ett skrämmande initiativ att ta efter varandra i dessa frågor, så vi är nog tyvärr inte så långt från ett liknande förslag här.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , ,

Så det blev de gröna.

EU. Idag tillkännagavs gruppen som Piratpartiet ska tillhöra i EU-parlamentet. Det blev Gröna/EFA-gruppen (DN, SvD). Detta efter förhandlande med grupper åt både höger och vänster, vilket tydligt visar på pp:s blocköverskridande politik. HAX gör en bra genomgång om vad som har lett fram till beslutet.

Mina egna tankar kring det hela är nog ganska lika många andras. För det första är jag nöjd med dealen vi har fått. Piratpratiet har fått oerhört mycket av gruppen för att bara komma med en ledamot,det ska vi vara riktigt nöjda med. Sedan var det också viktigt att vi inte behöver vara med i det europeiska gröna partiet (paraplyorganisationen), för det hade tagit bort vår oberoende stämpel (detta var en av de största invändningarna jag hade mot den gröna gruppen tidigare). I övrigt tycker jag det är svårt att utvärdera vad grupptillhörigheten kommer att ge tycker jag, det blir mer av att vänta och se. Dock tror jag att utgångsläget är bra, och det kommer att bli en intressant tid i parlamentet.

Det kommer också en hel del spekulationer kring vad som händer i rikspolitiken. Kommer vi att börja samarbeta med miljöpartiet där också? Själv tycker jag frågan visar på att man inte ser skillnad mellan EU-parlamentet och riksdagen, ungefär som när SvT visade blockfördelningen av rösterna i EU-valet. Det spelar ju absolut ingen roll, eftersom det råder andra grupperingar och andra allianser i EU än i Sverige. Den gröna gruppen i EU-parlamentet kan inte jämnställas med Mp här i Sverige, utan den politik vi har fört i riksdebatten kommer att fortsätta föras. Sen kan man i och för sig ställa sig frågandes till Peter Erikssons kommentar om att de aldrig skulle samarbeta med pp eftersom vi inte är ett grönt parti. Vi får välse vad som händer när pp blir vågmästare…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,