Skulle FRA kunnat stoppa rånet?

Lex Orwell. Ingen har väl kunnat undgå att höra om det spektakulära rånet mot värdedepån i Västberga. Att jag inte hörde något när det hände är nästan lika spektakulärt eftersom jag bor ett stenkast därifrån, fast å andra sidan ligger söderortspolisen ännu närmre och det verkar ju inte ha hjälpt. Min ursäkt är att jag sov.

Det proffesionella sätt som rånet genomfördes på är på många sätt skrämmande, och de svenska myndigheternas tafatthet är som vanligt öronbedövande. För hur kunde en oannonserad helikopter få flyga runt i Stockholm? Svaret är enkelt, ingen brydde sig. Åsidosatta system och dåliga rutiner gjorde att trots att man kunde följa ett oidentifierat flygplan på väg mot Stockholm så vidtogs inga åtgärder.

Sen säger de att FRA är nödvändiga för att kunna stoppa terrorattentat.

För vad hade hänt om helikoptern hade haft något annat i siktet, något mycket mer lömskt och destruktivt? Vad skulle det spela för roll om FRA snappade upp att något var på väg att ske om vi inte ens kan förhindra att helikoptrar vars syfte är okänt får flygarunt i vår huvudstad?

Det kanske är dags att börja se över vad våra pengar går till egentligen. För jag tror att vi stoppar fler terrorister (för det var väl FRA:s syfta nuförtiden, eller hur?) om vi har fungerande ledning och uppdaterade system för krishantering och luftövervakning. Det är dessutom åtgärder som redan görs, och som på väldigt ringa sätt gör intrång i personers privatliv.

Så ni som kritiserar Piratpartiet för att vara högljudda och bara gnälla, här kommer ett konkret förslag. Sälj FRA:s superdatorer och se till att folk inte kan flyga in helt oprovocerat över vårt rikeshuvudstad i stället. Det skulle i alla fall få mig lugnare än en superdator i händerna på Ingvar Åkesson.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Protokoll, Piratpartiets Stockholmsdistriks möte 090617

Protokoll. Eftersom Calandrella behagade att vara bortrest så hoppade jag in som protokollskrivare på dagens möte. Det sombehandlades var (förutom det sedvanliga snacket som jag inte protokollförde):

Val av nya distriktsledare.
Eftersom Janne och Anna ska avgå som ledare för distriktets så behövs det utses nya (Distriktsledare, DL, och vice distriktsledare, vDL). Detta kommer att ske med val. På grund av semestrar och att det måste vara en tillräckligt lång tid för nomineringar och presentationer sattes tidplanen till:
Fram till 15/8: Nomineringsperiod. Det är öppet att nominera vem som helst, inklusive sig själv, till posten som DL, vDL, eller båda posterna. Den nominerade måste acceptera nomineringen för att vara med i valet. Nomineringar mailas till jan.lindgren@piratpartiet.se
16/8-30/8: Presentationsperiod. Kandidaterna får presentera sig och berätta varför just de ska bli valda.
31/8-6/9: Val av DL. För detaljer om valen, se nedan.
7/9-13/9: Val av vDL.
Valen kommer med största sannolikhet att ske på forumet. Janne ska kolla upp om tekniken klarar det. Framför allt är det viktigt att enbart de som tillhör stockholmsdistriktet får rösta. Dessutom måste resultatet hållas hemligt så länge röstningen pågår.
Vidare bestämdes också att de två nya distriktsledarna kommer att väljas på en period fram till februari 2011. Då ska nya val ske, och sedan ska val ske med en periodicitet på ett år. Anledningen till februari som valmånad är att det inte riskerar att krocka med varken framtida riksdags- eller EU-val.

I samband med diskussionen kring valet väcktes också frågan om hur distriktet styrs, och hur det kommer att styras i framtiden. Inga konkreta beslut togs dock i frågan. En del information om hur distriktets styrs idag kom dock upp, och det är egentligen DL som styr. Till sin hjälp ska denne ha en vDL och en ledningsgrupp bestående av ansvariga för norr- och söderort, samt Stockholms kommun. Denna ledningsgrupp har dock varit “vilande”.

Utvärdering av valet:
Janne är ansvarig för att se till att valet utvärderas. Efter 2006 skedde det inte någon ordentlig utvärdering. En hel del punkter togs upp på förra mötet. I tillägg till detta kom det fram att en kommun-/områdes-/distriktsledare inte bör vara valsedelsansvarig, eftersom dessa redan har för mycket att göra. Vidare bör valsedlarna köras ut till kommunledare för att förenkla för dessa (många har inte bil).

Sommaraktiviteter:
UP Täby har pratat om att göra en fildelningsworkshop. Detta blev efter lite diskussioner snarare en integritets- och nätsäkerhetsworkshop. Förslag på att prata med bilblioteket vid Medis som plats, alternativt kungsträdgården. En tanke var att försöka få detta att sammanfalla med när TPB släpper IPREDator.

Ung08. Ungdomsarrangemang i slutet av sommarlovet. Kan vara intressant att representera där, kanske med inslag av workshopen som nämndes ovan.

Valaffischer:
Ser ni några affischer som fortfarande sitter uppe, framför allt på platser som inte är “godkända”, så ta ner dem även om det inte var ni som satte upp dem. Kan ge dålig PR och ses som nedskräpning. Sitter de på en anslagstavla eller liknande kan den nedersta biten rivas av, så att det i alla fall inte står att vi vill ha röster i EU-valet…

EDIT, tillägg efter kommentar: Föreslogs att överblivna valaffischer kan erbjudas medlemmarna att ha på väggen hemma – bra reklam. Vi diskuterade möjligheten och nyttan av en lokal eller “åtminstone ett förråd” i Stockholm m.a.a inflytande EU-pengar.

…eller också väntar vi bara på att hela skiten rasar

Stockholm. Nu börjar jag tröttna. Ordentligt. Ytterligare ett förslag som kräver nya utredningar om slussens framtid vädras. Gräva ner tunnelbanan låter väl vid första tanken som en bra idé, men sen när man tänker att det förmodligen gör att man måste bygga om stationerna vid Mariatorget, Medborgarplatsen och T-centralen förutom de vid Gamla stan och Slussen. Det skapar alltså mer problem än det löser, i höga kostnader, och stora störningar i trafiken.

Men det stora problemet är inte hur Slussen ska se ut. Jag skiter faktiskt i det, för nu har det gått för långt. Det är hög tid att sluta prata och börja bygga, för snart finns inte Slussen kvar, och jag hoppas att det inte blir jag som får den i huvudet…

Uppdatering:
Kunde inte sagt det bättre själv.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Att bygga stad

Att infrastrukturen i Stockholm är eftersatt är ingen nyhet, och det förtydligades extra mycket i måndags, när Essingeleden för andra gången på kort tid fick stängas av mitt i rusningstrafiken. Båda gångerna har det dessutom handlat om singelolyckor. Enskilda fordon har alltså lyckats förolyckas så allvarligt att i stort sett halva stan står stilla. Vid två tillfällen på mindre än ett halvår. Att detta utgör ett alvarligt problem är alla överens om. Lösningen på problemet rågder det tyvärr ingen konsesus kring.

(more…)

Pinsamt SL

Nu är det sommar igen, och med det har SL börjat med sin sommartrafik, något som i vanlig ordning innebär att de tror att ingen åker tunnelbana på helgerna. För det måste ju vara anledningen till att de väljer att ha korta tåg på tunnelbanan på lördagar. Det blir trångt på tågen, ibland så att man tror att det är en tisdagsmorgon i rusningen (ja, kanske inte riktigt, men en väsentlig del av passagerarna står upp). Vad är egentligen motiveringen till att ha korta tåg? För jag kan inte se att det är färre resenärer på sommarlördagar än på vinterlördagar. Vi har ju mer turister i stan nu.

Näe, vill vi visa upp Stockholm från sin bästa sida är det viktigt att se till att vi har bra kapacitet på tunnelbanan, även på helger. Jag tycker dessutom det är fånigt att tågen fortfarande är korta på söndagar. SL:s styrelse kanske inte har märkt det än, men den här stan lever faktiskt dessa dagar också. Så använd de spår som redan finns mer, för tydligen tycker fler än jag att spårtrafiken är viktigt

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Utbyggnad, halt!

Återigen påminns man om hur knepigt det är att förbättra infrastrukturen i Stockholm. Nu har tydligen HD fällt ett avgörande som stoppar citybanan vid centralen. Jag måste säga att jag förstår fastighetsägarna som vill säkra sina intressen, men ibland undrar jag om det finns för många kontrollstationer i Sverige. Är det vettigt att det läggs så mycket pengar på överklaganden och speciella undersökningar. Var går gränsen för vad som är vettigt? Kan man ändra på nu rådande regler så att vi kan få stora samhällsviktga projekt att gå snabbare och bli billigare? Något måste göras, för jag är trött på att se skattemedel plöjas ner i domstolsförhandlingar i stället för att byggas med…

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Bygga vänster, nej höger, nej lite av varje, nej…

Ibland känns det som att det inte finns något direkt helhetsgrepp kring hur man ska bygga Stockholm. Framför allt inte när det gäller infrastrukturen. DN:s artikel om utbyggnaden av tvärbanan från Sickla udde tycker jag visar detta väldigt tydligt. För kontentan av det hela är att man inte vet hur man gör, eftersom man inte kan bestämma sig för om man ska göra det där andra också, eller i stället för, eller inte alls… Snälla söta rara, sätt er ner, och ta ett helhetsgrepp. Fundera kring vad som blir bäst, och kör på det. Som det verkar nu så talar det för att man väljer en lösning av kortsiktiga skäl, och därför kanske det inte blir den bästa.

Tyvärr tycker jag detta är kroniskt för infrastrukturplaneringen i Stockholm. Man ser alla delar separat från varandra. Frågan är alltid ska vi bygga den delen eller inte. Frågan borde istället vara, hur löser vi trafikproblemen, och vad behöver byggas för att lyckas med det? Jag tycker att tvärbana till Slussen är bra, och tunnelbana till Nacka ännu bättre. Men att inte bygga den ena för att den andra kanske byggs, men att ändå bygga det ena därför att det andra är så dyrt och därför ett obekvämt beslut att ta känns lite väl kortsiktigt populistiskt (jag vet att den där meningen inte gick att läsa, det var meningen). Tyvärr så gör man väl bara projekt som i stort sett är klara inom fyra år, för det är enbart det som lönar sig ren politiskt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Så vad ska de med oss till?

Som jag tidigare skrivit så har jag anmält mitt intresse för en liten politisk arbetsgrupp om Stockholm och dess framtid. Var på ett uppstartsmöte i förrgår, och det var väl intressant av flera skäl. Fast man undrar lite vad det ska tjäna till. I alla fall när man idag får läsa i DN att det verkar som att politikerna redan har alternativen klara för sig. Så vad ska en liten, heterogen grupp kunna komma med?

Fast det är klart, huvudmålet med de där grupperna är ju inte att få fram vettig politik, utan politiker. Folk som vill engagera sig. Sen om det blir vettiga sådana är ju en annan femma, det får väl tiden utvisa. Sjölv tänkte jag fortsätta att följa med i utvecklingen för att se vad som sägs och tycks. Kanske kunna komma med ett och annat inspel själv, Stockholm är ju trots allt en fråga som berör mig.

Beträffande den nya regionala utvecklingsplanen, RUFS 2010 som den så vackert kallas, så kan jag väl mest säga att jag håller med folket på Yimby. Det är bara ett av alternativen, nämligen det som kallas för tät, som är det intressanta i mina ögon. Det andra alternativet skulle innebära en extremt stor pannkaka av alltihop, något som jag i alla fall vill undvika. Men Yimby har nog rätt i en sak till:

“Det är ett bra och högt ställt mål som dock tyvärr riskerar att rinna ut i sanden (inte olikt visionerna för Norra Stationsområdet).”

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Stockholms framtid

En av de huvudsakliga anledningarna till att jag startat denna sida är, förutom det faktum att kunna skrika ut min ångest över världen då och då, att uttrycka tankar och frågeställningar som kommer upp i en ny arbetsgrupp jag har hoppat på. Den är i regi av moderaterna i Stockholms stad och län och handlar om regionens framtid.

Här är det kanske bäst att lägga in en liten notis. Jag är inte partiaktiv, i något parti. Jag har ibland åsikter, och tycker om att få dessa hörda. Det kan göras på flera sätt. Detta är ett av dem. För mig är också lokalpolitik inte alls något som har med politiken på riksplanet att göra.

Stockholm är som ni kanske förstår min hemstad, och det verkar som att den kommer att förbli så några år framöver (åtminstone). Därför tyckte jag att det skulle vara kul att göra min röst hörd lite, och få säga vad jag tycker är viktigt för staden och regionen. Därför ska jag gå på ett litet möte i morgon för att se om det är möjligt att påverka. Mer än genom bara att rösta.

Så vad tycker jag är viktigt för stadens framtid? Det är en väldigt bra fråga, och svaren( för det är flera) på det kommer att komma framöver. Först tänkte jag se vad den där gruppen egentligen handlar om.